ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περιστατικά βίας κατά κατηγορουμένων σε δικαστική αίθουσα
21 • 07 • 2021

Τον Ιούλιο του 2021, οι συνήγοροι υπεράσπισης των 11 Τούρκων και Κούρδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κατήγγειλαν “τις πλήρως απαξιωτικές και πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου και απονομής δικαιοσύνης, συνθήκες διεξαγωγής της δίκης”, αναφερόμενοι σε περιστατικά βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων κατά των εντολέων τους κατά τη διάρκεια διακοπής της δικασίμου.

Στις 8-7-2021 οι συνήγοροι υπεράσπισης των 11 Τούρκων και Κούρδων προσφύγων που δικάζονταν ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατήγγειλαν τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης και  την βία που δέχθηκαν οι εντολείς τους κατά τη διάρκεια μίας ολιγόωρης διακοπής της διαδικασίας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία-δήλωσή τους κατά την ημίωρη διακοπή που έλαβε χώρα στην δικάσιμο της ημέρας εκείνης και ενώ επικοινωνούσαν με τους κατηγορουμένους, εισήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και προσπάθησαν με τη βία να τους μεταφέρουν στα κρατητήρια, διακόπτοντας την επικοινωνία με τους συνηγόρους τους.

Δείτε περισσότερα για το ζήτημα σε 1, 2 καθώς και την ανακοίνωση του ΔΣΑ για τις γενικότερες συνθήκες διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “απάδουν του κράτους δικαίου και προσβάλλουν βαριά τη Δικαιοσύνη και την έννομη τάξη”.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρότι, λοιπόν, η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. Οι όποιες καταγγελίες για τέτοια περιστατικά θα πρέπει δε, να διερευνώνται άμεσα και ενδελεχώς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι κατηγορούμενοι κατά τη διακοπή της δίκης μεταφέρθηκαν σερνόμενοι και δεχόμενοι ακραία βία και χυδαίες ύβρεις στα κρατητήρια από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Τα φαινόμενα αυτά, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε μία δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια εκδίκασης μιας ποινικής υπόθεσης (έστω και αν αυτή έχει διακοπεί προσωρινά), δεν συμβαδίζουν με τις αρχές ενός κράτους δικαίου και είναι απολύτως καταδικαστέα.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ