ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Εκπαίδευση στις φυλακές- Υπόθεση Αναγνόπουλου
20 • 03 • 2020

Ο Β. Αναγνόπουλος, κρατούμενος και φοιτητής, ξεκινά απεργία πείνας κατόπιν της απόρριψης του αιτήματός του να λάβει εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του. Όπως αναφέρει δε, η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων-φοιτητών και ειδικότερα το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση δεν φαίνεται να συναντάται μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά να αποτελεί ένα γενικότερο ζήτημα. 

Η εκπαίδευση αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα, που κατοχυρώνεται συνταγματικά και βάσει υπερεθνικών διατάξεων για όλους και δεν πρέπει να εξαρτάται από τη νομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες αποτελεί δικαίωμα και των κρατουμένων, αποτελώντας, μάλιστα, ένα ισχυρό όπλο για την μείωση της υποτροπής και την κοινωνική επανένταξή τους (βλ. περισσότερα για τα ως άνω ζητήματα σε 1, 2, 3). 

Τα άρθρα 35, 54 και 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα, η Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 29809 (ΦΕΚ Β΄ 1368/03.07.2015) και το προεδρικό διάταγμα 62/2014 αποτελούν ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπουν τα σχετικά με την εκπαίδευση των κρατουμένων και την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. 

Σημειώνεται ακόμη, ότι όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων στο από 11-3-2020 κείμενο της: “Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε, από την πλευρά του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού και του αρμόδιου Υπουργείου, μια συνεχή καταστρατήγηση κεκτημένων  δικαιωμάτων των κρατουμένων και δη φοιτητών, ουσιαστικά μια επίθεση στην εκπαίδευση των κρατουμένων με διάφορες δικαιολογίες και προσκόμματα”.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η επιβολή μίας ποινής εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, και ειδικότερα την ειδική και γενική πρόληψη καθώς και την επανένταξη του ατόμου. Η έκτιση αυτής της ποινής έχει ως αποτέλεσμα την αποστέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου. Τα λοιπά δικαιώματα των κρατουμένων, ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται και το κράτος έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την ουσιαστική άσκηση και προστασία τους. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων και για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Σε ένα κράτος δικαίου, λοιπόν, οι κρατικές αρχές οφείλουν να σέβονται και να εξασφαλίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς να χρειάζεται οι τελευταίοι να προβούν σε εκ του μηδενός διεκδίκηση των όσων δικαιωμάτων θα έπρεπε να απολαμβάνουν εξ αρχής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κρατούμενος Β. Αναγνόπουλος, προχώρησε σε απεργία πείνας, προκειμένου να μπορέσει να εξασκήσει το κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην εκπαίδευση, καθώς η αίτησή του για λήψη εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να χάνει τα μαθήματα και τα εργαστήρια της σχολής του. Όπως αναφέρει δε, η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα δικαιώματα των κρατουμένων και ειδικά των φοιτητών κρατουμένων φαίνεται να δέχονται μία συνεχή επίθεση τον τελευταίο καιρό. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ