ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Δικαιώματα κρατουμένων- Υπόθεση Δημάκη – 2020
30 • 05 • 2020

Τον Απρίλιο του 2020 ο Β. Δημάκης, όντας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκινά (για μία ακόμη φορά) απεργία πείνας και δίψας καταγγέλλοντας τον περιορισμό των δικαιωμάτων του. Η μεταγωγή του Β. Δημάκη στις φυλακές των Γρεβενών, η τοποθέτησή του στο κατάστημα  του Κορυδαλλού ΙΙ, τα εμπόδια που υπήρξαν στην πρόσβασή του στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η στάση που κράτησαν οι αρμόδιοι φορείς στην όλη υπόθεση αποτέλεσαν αφορμή, για την άσκηση έντονης κριτικής από κόμματα της αντιπολίτευσης, φορείς και συλλογικότητες, καθώς  ο Β. Δημάκης προχώρησε σε απεργία πείνας διακινδυνεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ζωή του, προκειμένου να μπορέσει να εξασκήσει τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του. 

Τον Απρίλιο του 2020 ο Β. Δημάκης, κρατούμενος έως τότε στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού Ι, μετήχθη στο κατάστημα κράτησης Γρεβενών. Κατόπιν της μεταγωγής του ξεκίνησε απεργία πείνας και κατόπιν δίψας, ζητώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό για να μπορέσει να συνεχίσει την συμμετοχή του στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο. Στις 30-4-2020, το Συμβούλιο των φυλακών των Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημά του να μεταχθή σε κατάστημα κράτησης κοντά στο πανεπιστήμιο που φοιτά και ο Β. Δημάκης σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας

Στις 9-5-2020 μεταφέρθηκε τελικά στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, αντί να πάει στο κελί που βρισκόταν πριν από την μεταγωγή του, τοποθετήθηκε προσωρινά στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στην ανάγκη τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στις 23-5 ο Β. Δημάκης ανακοινώνει την διακοπή κάθε μορφής τροφής, νερού και επικοινωνίας, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία του από τα αρμόδια όργανα. Τελικά στις 27-5, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε δεκτό το αίτημα του να μεταφερθεί στον αρχικό χώρο κράτησής του (στην Δ’ Πτέρυγα του Κορυδαλλού Ι) και ο ίδιος σταματά την απεργία πείνας και δίψας

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Δημάκης κατήγγειλε τον περιορισμό του δικαιώματός του να έχει πρόσβαση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λόγος για τον οποίο είχε προχωρήσει και κατά το έτος 2018 σε απεργία πείνας και δίψας.

Η μεταγωγή του Β. Δημάκη καθώς και τα γενικότερα ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης (τόσο για την εκπαίδευση των κρατουμένων όσο και για την κατάσταση των φυλακών εν μέσω πανδημίας και τα δικαιώματα των κρατουμένων εν γένει) σχολιάστηκαν έντονα, με τα όσα έλαβαν χώρα να παρουσιάζονται και να ερμηνεύονται με διαφορετικό μεταξύ τους τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, ο συνήγορος του Β. Δημάκη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: α) η μεταγωγή του στα Γρεβενά ήταν αναιτιολόγητη και εκδικητική και φαίνεται να έλαβε χώρα λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω πανδημίας, β) όταν μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό ΙΙ δεν του δόθηκε καν η δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματά του μέσω τηλεκπαίδευσης, καθώς το κατάστημα δεν διέθετε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ενώ καμία εναλλακτική από αυτές που προτάθηκαν από τον Β. Δημάκη και τον συνήγορό του δεν έγινε αρχικά δεκτή, γ) όταν τελικά στις 25-5 δόθηκε εντολή από το Υπουργείο να δοθεί πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του (και δη το μάθημα Συγκριτικής Πολιτικής ΙΙ), οι ιατρικές του μετρήσεις και η αδυναμία που ένιωθε λόγω της απεργίας πείνας και δίψας καθιστούσαν ανέφικτη την παρακολούθησή του, δ) η τοποθέτησή του στον Κορυδαλλό ΙΙ δεν ήταν για λόγους καραντίνας καθώς αλληλοεπιδρούσε κανονικά με συγκρατούμενούς του και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ε) η όλη στάση του Υπουργείου φαίνεται “να στέλνει το μήνυμα στον κρατούμενο ότι μόνον βλάπτοντας τον εαυτό του μπορεί να κερδίσει τα αυτονόητα αιτήματά του” και στ) εν γένει τα όσα ανέφερε στις ανακοινώσεις του το Υπουργείο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, με ορισμένα εξ αυτών να μπορούν να θεωρηθούν έως και συκοφαντικά (βλ. μεταξύ άλλων το από 28-4 άρθρο σε mediatvnews.gr, το από 25-5 άρθρο της news247.gr, το από 25-5 άρθρο της lifo.gr, το από 26-5 άρθρο του neolaia.gr και το από 26-5 άρθρο της εφημερίδας tanea.gr): 

Κριτική κατά των ενεργειών/ επιλογών της πολιτείας και συμπαράσταση προς τον Β. Δημάκη ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων του εξέφρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης (βλ. μεταξύ άλλων την ανακοίνωση  και την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, την από 30-4 παρέμβαση του ΜέΡΑ25,  το από 24-5 άρθρο του flash.gr και το από 29-4 άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών), φορείς (βλ. μεταξύ άλλων τις από 30-4, 14-5 και 25-5 δηλώσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την έκκληση του ΔΣ του ΙΚΥ και το δελτίο τύπου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) καθώς και σύλλογοι και συλλογικότητες (βλ. μεταξύ άλλων την από 27-4 ανακοίνωση και το από 24-5 κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το από 11-5 κείμενο της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, το από 24-5 άρθρο του thepressproject.gr και το από 26-5 ψήφισμα συλλόγου εκπαιδευτικών). Κοινός παρονομαστής των ανωτέρω δηλώσεων: η έκκληση προς την πολιτεία να μεριμνήσει για α) την μεταγωγή του Β. Δημάκη στον αρχικό χώρο κράτησής του και β) την πρόσβασή του στην πανεπιστημιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η επιβολή μίας ποινής εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, και ειδικότερα την ειδική και γενική πρόληψη καθώς και την επανένταξη του ατόμου. Η έκτιση αυτής της ποινής έχει ως αποτέλεσμα την αποστέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου.

Τα λοιπά δικαιώματα των κρατουμένων, ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται και το κράτος έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την ουσιαστική άσκηση και προστασία τους. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων και για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Σε ένα κράτος δικαίου, λοιπόν, οι κρατικές αρχές οφείλουν να σέβονται και να εξασφαλίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς να χρειάζεται οι τελευταίοι να προβούν σε εκ του μηδενός διεκδίκηση των όσων δικαιωμάτων θα έπρεπε να απολαμβάνουν εξ αρχής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κρατούμενος Β. Δημάκης, προχώρησε για μία ακόμα φορά σε απεργία πείνας και δίψας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή του, προκειμένου να μπορέσει να εξασκήσει τα δικαιώματά του. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ