ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 27 • 11 • 2021

Αναίτιος ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικούς στο Ηράκλειο

The Manifold
Αναίτιος ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικούς στο Ηράκλειο
27 • 11 • 2021

Σύμφωνα με καταγγελία, στις 27 Νοεμβρίου 2021, εικοσάχρονος άντρας στο Ηράκλειο Κρήτης ξυλοκοπήθηκε αναίτια από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα του 20χρονου στον ραδιοσταθμό Ράδιο Κρήτη, στις 27 Νοεμβρίου 2021, ο γιος του βρισκόταν με την παρέα του στο χωριό Σκαλάνι του Ηρακλείου και παρακολουθούσε κόντρες με μηχανάκια. Όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί, προχώρησαν σε συλλήψεις. Ζήτησαν από τον 20χρονο να πέσει στα γόνατα κι αυτός τους είπε ότι έχει εγχειριστεί στο γόνατο και δεν μπορεί. Τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν με μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά και στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα, ενώ ένας από τους αστυνομικούς του πατούσε το κεφάλι στο έδαφος με την μπότα του. Στη συνέχεια και ενώ τους είπε ότι έχει πρόβλημα και στον ώμο εκείνοι του γύρισαν τα χέρια για να του περάσουν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό μέγαρο.
Μετά την εξακρίβωση στοιχείων, τον άφησαν ελεύθερο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν μετά από εξετάσεις τα τραύματα που έφερε στο σώμα και στο πρόσωπό του. Ο πατέρας υπέβαλε μήνυση.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Στο κράτος δικαίου οι διωκτικές αρχές οφείλουν να σέβονται την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν βία μόνο σε περίπτωση που το υπό σύλληψη άτομο αντιστέκεται ή αποπειράται να διαφύγει και τότε μόνο στον βαθμό που είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύλληψη.

Βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Άρθρο 256) και του ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), η άσκηση βίας, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης με χειροπέδες, είναι παράνομη σε κάθε άλλη περίπτωση. Οι εγγυήσεις αυτές επισημαίνονται περαιτέρω στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ