ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Λεκτική και σωματική βία προς ασθενή από αστυνομικό που τη συνόδευε σε ψυχιατρική κλινική
18 • 07 • 2021

Εργαζόμενη νοσοκομείου κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια εφημερίας της ψυχιατρικής κλινικής, γυναίκα ασθενής την οποία συνόδευαν 2 αστυνομικοί δέχθηκε, ενώπιόν της, λεκτική και σωματική επίθεση από τον έναν εκ των αστυνομικών αυτών.

Όταν, μάλιστα, η εργαζόμενη, διαμαρτυρήθηκε για τα όσα λάμβαναν χώρα μπροστά της, θεωρώντας απαράδεκτο το να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές κατά ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο αναμονής  του νοσοκομείου και χρήζουν βοήθειας, οι δύο αστυνομικοί της είπαν “να κοιτάζει τη δουλειά της”.

Δείτε περισσότερα για το περιστατικό σε 1, 2.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρότι, λοιπόν, η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. Σημειώνεται παρενθετικά πως η μεταφορά ασθενή σε δημόσια ψυχιατρική κλινική για εξέταση πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν τον σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενή, όπως ορίζει το άρθρο 96 παρ. 5 του ν. 2071/1992.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταγγελόμενη συμπεριφορά αστυνομικού κατά ασθενούς, την οποία συνόδευε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί ψυχιατρικά και η αναίτια και υπερβολική λεκτική και σωματική βία που φαίνεται να ασκήθηκε, αποτελούν φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα σε ένα κράτος δικαίου.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ