ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 02 • 10 • 2021

Βία κατά διαδηλωτών σε αντιφασιστική κινητοποίηση

The Manifold
Βία κατά διαδηλωτών σε αντιφασιστική κινητοποίηση
02 • 10 • 2021

Σύμφωνα με καταγγελίες, στις 2 Οκτωβρίου 2021, σημειώθηκε εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία σε αντιφασιστική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στις 2 Οκτωβρίου 2021, σημειώθηκε εκτεταμένη χρήση χημικών, καταστολή και ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία στην αντιφασιστική κινητοποίηση στη Σταυρούπολη (Θεσσαλονίκη), ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση ακροδεξιών.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11).

Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει. Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου.

Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120) και στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού).

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ