ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 25 • 11 • 2021

Βία κατά διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβεία

The Manifold
Βία κατά διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβεία
25 • 11 • 2021

Σύμφωνα με καταγγελία, στις 25 Νοεμβρίου 2021, διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν αναίτια από αστυνομικούς έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Σύμφωνα με καταγγελία του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, μετά τη λήξη της συγκέντρωσης αλληλεγγύης για πολιτικούς κρατούμενους έξω από την τούρκικη πρεσβεία, στις 25 Νοεμβρίου 2021, οι διαδηλωτές μάζευαν τα πανό τους για να αποχωρήσουν, όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Οι αστυνομικοί άρχισαν να σπρώχνουν και να φωνάζουν και μαζί με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ που βρίσκονταν στο σημείο ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές για να μπουν μέσα σε βαν της αστυνομίας, όπου επίσης τους χτύπησαν. Στο ΑΤ Συντάγματος προσήχθησαν 11 άτομα και 5 από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Η δίκη των συλληφθέντων αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου 2022.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Στο κράτος δικαίου οι διωκτικές αρχές οφείλουν να σέβονται την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν βία μόνο σε περίπτωση που το υπό σύλληψη άτομο αντιστέκεται ή αποπειράται να διαφύγει και τότε μόνο στον βαθμό που είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύλληψη.

Βάσει του Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) και του ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), η άσκηση βίας, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης με χειροπέδες, είναι παράνομη σε κάθε άλλη περίπτωση. Οι εγγυήσεις αυτές επισημαίνονται περαιτέρω στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια  στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει και αποθαρρύνει τις αυθαίρετες προσαγωγές που συμβαίνουν άνευ εξατομικευμένης υπόνοιας διάπραξης αδικήματος, ενώ υπάρχει σειρά καταγγελιών από συνηγόρους ότι η αστυνομία συχνά ενοχοποιεί συλληφθέντες με ανυπόστατα αδικήματα, με αποτέλεσμα να ασκούνται αυθαίρετες διώξεις, προκειμένου να συγκαλύψει παράνομη βία από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ