ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Παράνομη κράτηση ακτιβιστών στη Λέσβο
12 • 10 • 2021

Σύμφωνα με καταγγελία, στις 12 Οκτωβρίου 2021, αστυνομικοί προσήγαγαν και κράτησαν παράνομα, διεξήγαγαν παράνομη σωματική έρευνα και εκφόβισαν τρεις ακτιβιστές στη Λέσβο.

Σύμφωνα με καταγγελία, στις 12 Οκτωβρίου 2021, ένας ακτιβιστής και δύο ακτιβίστριες από την Ολλανδία ενημέρωσαν το Λιμενικό και την Αστυνομία Μυτιλήνης για την άφιξη ομάδας προσφύγων, οι οποίοι χρειάζονταν άμεσα βοήθεια. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους ακτιβιστές να τους οδηγήσουν στο σημείο και στη συνέχεια προσήγαγαν και τους τρεις στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί τους πήραν τα κινητά και τους ανέκριναν σχετικά με τις επαφές τους στην Ολλανδία αλλά και τις δραστηριότητές τους στη Μυτιλήνη. Σε μία από τις δύο γυναίκες πραγματοποιήθηκε κολπικός έλεγχος. Την επόμενη μέρα το απόγευμα – έπειτα από κινητοποίηση ακόμη και βουλευτών στην Ολλανδία και την εμφάνιση δικηγόρου – η Αστυνομία τους άφησε ελεύθερους χωρίς καμία κατηγορία.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Στο κράτος δικαίου, η αστυνομία δεν δικαιούται να στερεί την ελευθερία, έστω και προσωρινά, από κανέναν με αυθαίρετο τρόπο. Η εγγύηση αυτή υπάρχει στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης), το οποίο περιγράφει τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη άσκηση των αστυνομικών εξουσιών, συμπεριλαμβανομένων της προσαγωγής, της σύλληψης και της έρευνας. Ωστόσο, έχει επισημανθεί ότι η διατύπωση των διατάξεων αφήνει μεγάλα περιθώρια αυθαιρεσίας.

Περαιτέρω οδηγίες αποπειράται να παράσχει η Εγκύκλιος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια  στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας». Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η διακριτική ευχέρεια που αφήνεται στον αστυνομικό είναι τόσο ευρεία, ώστε στην πράξη η αστυνομία στην Ελλάδα να προβαίνει πολύ συχνά σε αυθαίρετες προσαγωγές, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ