ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 26 • 10 • 2021

Βία εναντίον διαδηλωτών και περαστικών στα Εξάρχεια

The Manifold
Βία εναντίον διαδηλωτών και περαστικών στα Εξάρχεια
26 • 10 • 2021

Σύμφωνα με καταγγελίες, στις 26 Οκτωβρίου 2021, αστυνομικοί βιαιοπράγησαν εναντίον διαδηλωτών και περαστικών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στα Εξάρχεια.

Στις 26 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα Εξάρχεια ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA από 14 άτομα που φέρονται να σχετίζονται με την κατάληψη της πρυτανείας ΕΜΠ το 2020. Σύμφωνα με σειρά καταγγελιών, αστυνομικοί βιαιοπράγησαν αναίτια εναντίον πολιτών – τόσο αυτών που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία όσων και περαστικών. Μεταξύ άλλων, καταγγέλθηκε ότι την απρόκλητη ρίψη χημικών ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους των Εξαρχείων, ότι στην οδό Σόλωνος άνδρας των ΜΑΤ γρονθοκόπησε πεσμένο διαδηλωτή, ότι άλλος αστυνομικός των ΜΑΤ έσπασε τη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου, όπου είχε βρει καταφύγιο ένας διαδηλωτής, και ότι περαστικός με μηχανάκι τραμπουκίστηκε από αστυνομικούς, επειδή διαμαρτυρήθηκε για τα επεισόδια. Η αστυνομία πραγματοποίησε έξι προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σε βάρος των 6 σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας σωματικών βλαβών, απείθειας, αντίστασης και παράβασης του νόμου περί όπλων.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει και αποθαρρύνει τις αυθαίρετες προσαγωγές που συμβαίνουν άνευ εξατομικευμένης υπόνοιας διάπραξης αδικήματος, ενώ υπάρχει σειρά καταγγελιών από συνηγόρους ότι η αστυνομία συχνά ενοχοποιεί συλληφθέντες με ανυπόστατα αδικήματα, με αποτέλεσμα να ασκούνται αυθαίρετες διώξεις, προκειμένου να συγκαλύψει παράνομη βία από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ