ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Συλλήψεις δικηγόρων την 6η Δεκεμβρίου 2020
08 • 12 • 2020

Την 6η Δεκεμβρίου 2020 η Αστυνομία προχώρησε σε μερικές εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Μεταξύ τους και δύο δικηγόροι. Το γεγονός της σύλληψης και της κράτησης των προσώπων αυτών, παρά την γνωστοποίηση της ιδιότητάς τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών η ενέργεια αυτή των αρχών παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου.

  1. Στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020, με διακηρυγμένο στόχο την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Αστυνομια προχώρησε σε μερικές εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις και καταγγέλθηκαν φαινόμενα καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας (βλ. περισσότερα για το ζήτημα εδώ).

Μεταξύ των προσώπων που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Γ.Α.Δ.Α για παραβίαση του άρθρου 285 ΠΚ ήταν και δύο δικηγόροι, παρά το γεγονός ότι είχαν γνωστοποιήσει την ιδιότητά τους αυτή προς τις αρχές. Τόσο η σύλληψη όσο και η κράτησή τους προκάλεσε αντιδράσεις στο νομικό (και όχι μόνο) κόσμο, καθώς θεωρήθηκε παράνομη (βλ. για τα παραπάνω μεταξύ άλλων 1, 2, 3, 4, 5). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο από 6-12-2020 δελτίο τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: “H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών, που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον, παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου”. 

Οι δύο δικηγόροι απαντώντας σε δηλώσεις του (τότε) Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή αναφέρθηκαν στην δράση της αστυνομίας κατά την ημέρα εκείνη, παραθέτοντας τα όσα έλαβαν χώρα. Σημειώνεται δε, πως ζήτησαν την πειθαρχική και ποινική δίωξη παντός υπευθύνου αφενός για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των προσώπων που διέταξαν την παραπομπή και σύλληψη τους και αφετέρου για το αδίκημα του 285 ΠΚ λόγω της παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών εκ μέρους των αστυνομικών αρχών (βλ. για τα ανωτέρω ζητήματα 1, 2, 3).

Το γεγονός ότι στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι δικηγόροι, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της αυτόφωρης διαδικασίας και ως εκ τούτου τα πρόσωπα αυτά αφού συλληφθούν και εξακριβωθεί η ταυτότητα και η ιδιότητά τους δεν επιτρέπεται να κρατηθούν επιβεβαίωσε και η υπ’ αριθμ. 2/2021 εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εκδόθηκε ένα περίπου μήνα μετά τα ως άνω αναφερόμενα περιστατικά. Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην εν λόγω εγκύκλιο: “..κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο έγκλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο…ενώ είναι δυνατή, και σύμφωνη με το νόμο και η (τηλεφωνική) εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα” . Σε άρθρο του στο dikastiko.gr ο Κ. Παπαδάκης (δικηγόρος), σημειώνει πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος “αποτελεί αναμφισβήτητα δικαίωση της καθολικής διαμαρτυρίας πολιτών, δικηγόρων, δικηγορικών συλλόγων και πολλών άλλων φορέων του νομικού και όχι μόνο κόσμου και της αξίωσής τους για σεβασμό του δικηγορικού λειτουργήματος από τις κατασταλτικές αρχές τουλάχιστον την ώρα που ασκείται, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις δικηγόρων” και “αποτελεί ένα ακόμα ράπισμα στην χωρίς φραγμούς και όρια κατασταλτική μανία του Υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» που οδήγησε πρόσφατα στα γεγονότα που αποτέλεσαν την αφορμή για την έκδοσή της”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το από 7-6-2022 δελτίο τύπου των δύο δικηγόρων οι δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί σε βάρος δεκάδων συλληφθέντων (μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι οι δικηγόροι) τέθηκαν στο αρχείο από την εισαγγελία. Όπως αναφέρουν “Το σκεπτικό της αρχειοθέτησης ήταν αφενός ότι δεν υπήρχε νομικό έρεισμα στην απαγόρευση συγκέντρωσης στις 6.12.2020, καθώς και ότι δεν υπήρξε μεταξύ των συλληφθέντων έστω και ένας φορέας του κορονοϊού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης σε άλλα πρόσωπα, αλλά και ούτε και αποδείχθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν φορούσαν μάσκα¨.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικηγόροι αποτελούν συλλειτουργούς της απονομής της δικαιοσύνης και δικαιούνται να απολαμβάνουν του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά τους από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης.

Τυχόν σύλληψη δικηγόρου ακόμα και για αυτόφωρο έγκλημα δεν μπορεί να οδηγήσει στην κράτησή του, αλλά οι αστυνομικές αρχές οφείλουν αμέσως μετά την σύλληψη να τον οδηγήσουν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση δύο δικηγόροι φαίνεται να συλλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να κρατούνται, παρά το γεγονός ότι είχαν γνωστοποιήσει την ιδιότητά τους αυτή.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ