ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταστολή, συλλήψεις και προσαγωγές: Η δράση της αστυνομίας την 6η Δεκεμβρίου 2020
17 • 12 • 2020

Τα μέτρα καταστολής, οι εντάσεις, οι προσαγωγές, οι συλλήψεις και η γενικότερη στάση της Αστυνομίας την 6η Δεκεμβρίου 2020, ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, με διακηρυγμένο στόχο την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποτέλεσαν ορισμένα από τα ζητήματα που σχολιάστηκαν έντονα, δημιουργώντας προβληματισμούς σχετικά με το αν μια τέτοια εικόνα προσήκει σε ένα κράτος δικαίου ή δημιουργεί την αίσθηση ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο 15χρονος μαθητής Α. Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από τις  σφαίρες ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τότε, κάθε χρόνο την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις στην μνήμη του. Έτσι, και την 6η Δεκεμβρίου 2020 συλλογικότητες, ακτιβιστές και πολίτες απηύθυναν κάλεσμα μνήμης για συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, τονίζοντας, μάλιστα, πως θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας (μάσκες και τήρηση αποστάσεων) κατά της νόσου covid-19 (βλ. 1, 2).

Ωστόσο, με την υπ’ αριθμ. 1029/8/18-κ (ΦΕΚ 5344/Β/4-12-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέφθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας στις 6 Δεκεμβρίου 2020 και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων/προστίμων σε περίπτωση παραβίασης της ως άνω απαγόρευσης. Αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η νομιμότητα της εν λόγω απόφασης αμφισβητήθηκε καθώς θεωρήθηκε μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε απλά ως πρόσχημα, προκειμένου να αναστείλει (ανεπίτρεπτα) την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων (βλ. περισσότερα για την κριτική που ασκήθηκε εδώ). 

Για να αποτραπούν οι όποιες συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις, αποφασίστηκε η λήψη “αυξημένων μέτρων”, με έντονη την παρουσία της αστυνομίας και την ύπαρξη “μπλόκων” σε διάφορα σημεία τόσο της Αθήνας όσο και άλλων ελληνικών πόλεων, το κλείσιμο σταθμών του μετρό στην Αθήνα, τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων, τον αποκλεισμό από την πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές κ.ο.κ. (βλ. μεταξύ άλλων 1 και 2).

Τελικά, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 σημειώθηκαν εντάσεις, προσαγωγές και συλλήψεις και καταγγέλθηκαν φαινόμενα καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας. 

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: 

– Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μερικές εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Μεταξύ των προσαχθέντων: μέλη πολιτικών οργανώσεων, υγειονομικοί, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι ή ακόμα και περαστικοί. Ακολουθούν καταγγελίες για α) βίαιες προσαγωγές προσώπων παρά την τήρηση εκ μέρους τους των μέτρων προστασίας, β) ‘’στοίβαγμα και στρίμωγμα” ατόμων για πάρα πολλές ώρες σε βανάκια της αστυνομίας και στην Γ.Α.Δ.Α., χωρίς τήρηση των υγειονομικών μέτρων και χωρίς να τους έχουν ενημερώσει αν πρόκειται για προσαγωγή ή σύλληψη, γ) απόδοση αόριστων και προσχηματικών κατηγοριών στους συλληφθέντες (βλ. για τα ανωτέρω ζητήματα 1, 2, 3). 

– Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ φαίνονται σε βίντεο α) να μπαίνουν σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια και να κάνουν ρίψη κρότου λάμψης εντός του κτιρίου, β) να καταστρέφουν ανθοδέσμη που είχε αφήσει πολίτης στο σημείο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, γ) να σπρώχνουν δημοσιογράφους και να εμποδίζουν την πρόσβαση τους στο σημείο όπου  μέλη συλλογικότητας είχαν καταγγείλει τον εγκλωβισμό τους από μέλη της Αστυνομίας (βλ. 1, 2, 3, 4, 5). 

– Επεισόδια καταστολής καταγγέλθηκαν και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως μεταξύ άλλων στα Χανιά (βλ. 1, 2). 

Τα ως άνω περιστατικά, οι καταγγελίες που έλαβαν χώρα καθώς και η γενικότερη στάση της αστυνομίας αποτέλεσαν σημείο σχολιασμού και κριτικής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοινώσεις του (βλ. 1, 2, 3) ανέφερε πως η κυβέρνηση “με πρόσχημα την πανδημία, περιορίζει στην πράξη δικαιώματα που απορρέουν από το κράτος δικαίου και τα οποία επί χρόνια στη χώρα μας θεωρούνται αυτονόητα” και έκανε λόγο για επικίνδυνες για το κράτος δικαίου τακτικές και “κρεσέντο καταστολής”. 

Ο Γ. Καμίνης (τομεάρχης προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ. κατά τον χρόνο εκείνο) κάνοντας λόγο για ντροπιαστικές εικόνες και αποτρόπαια αυθαιρεσία, ανέφερε χαρακτηριστικά: Όσοι ενεργούν στο όνομα της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να λειτουργούν σαν κοινοί χούλιγκαν, είτε δέρνοντας, είτε εξαντλώντας την αυστηρότητά τους με προσαγωγές όσων δικηγόρων, συνδικαλιστών ή απλών πολιτών ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο ή ακόμη βγάζοντας το μένος τους σε ανθοδέσμες”

Ο Δ. Κουτσούμπας (γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ) με δήλωσή του κάλεσε “τον λαό να καταδικάσει το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού” αναφέροντας πως στις συμβολικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα, η κυβέρνηση απαντά με χιλιάδες συνωστισμένους αστυνομικούς, με αυταρχισμό, παρεμπόδιση και προσαγωγές. 

Κριτική στα όσα διαδραματίστηκαν και τις πρακτικές της αστυνομίας άσκησε και το Μέρα25, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να αναφέρει πως Είναι απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά, αυταρχικά και χουντικά τα όσα γίνονται”.  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας “αυτή η απαράδεκτη αστυνομοκρατία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «υγειονομική ασφάλεια»”.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρότι, λοιπόν, η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στη (νόμιμη) άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας  αποτελεί ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Όπως φαίνεται από τα περιστατικά και τις καταγγελίες που έλαβαν χώρα την 6η Δεκεμβρίου 2020 η δράση των αστυνομικών δυνάμεων (και κατά την ημέρα αυτή) κάθε άλλο παρά καθ’ όλα νόμιμη μπορεί να θεωρηθεί, καθώς με διακηρυγμένο στόχο την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώθηκαν και αναφέρθηκαν περιορισμοί δικαιωμάτων, βίαιες προσαγωγές και συλλήψεις.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ