ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Σύλληψη δικηγόρου κατά την άσκηση των καθηκόντων του
27 • 06 • 2023

Την σύλληψη δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2023 καταδίκασε με ψηφίσματα και ανακοινώσεις του ο δικηγορικός κόσμος, καθώς θεωρήθηκε ως στοχοποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς και των δικηγόρων ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ (βλ. 1, 2) «Δύο ημεδαπούς ηλικίας 28 και 68 ετών, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως δικηγόρος και διερμηνέας, αντίστοιχα, συνέλαβαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, για διευκόλυνση μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στον ελλαδικό χώρο». 

Σύμφωνα, τέλος, με την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθηνών: «Η αδιανόητη σύλληψη δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη, που προσήλθε στις 27/6/2023 στο Λιμεναρχείο για να παραλάβει εξουσιοδοτήσεις από κρατούμενους πολίτες τρίτης χώρας με σκοπό την υποβολή αιτήσεων ασύλου και κατέληξε κατηγορούμενος για κακουργηματική διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα, πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από όλα τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος. Η στοχοποίηση των δικηγόρων ως υπερασπιστών βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια διαρκής στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης, που βρίσκει ευήκοα ώτα σε πρόθυμους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς όπως έχει φανεί και από αντίστοιχες διώξεις ή διαρροές για επικείμενες διώξεις σε βάρος δικηγόρων και μελών οργανώσεων δικαιωμάτων. Οι διώξεις δικηγόρων για ενέργειες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους αποτελούν ίδιον ολοκληρωτικών καθεστώτων και ντροπή για το ελληνικό κράτος…». 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ενός κράτους δικαίου. Κομβικός είναι δε, ο ρόλος που επιτελούν οι υπερασπιστές δικαιωμάτων στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη φαινομένων παραβίασής τους. 

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.4194/2013 «Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου» ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπ’ αριθμ. 2128/2013 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «οι δικηγόροι είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, έργο των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, η εκπροσώπηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εντολέων τους ενώπιον των δικαστηρίων και, εν γένει, των κρατικών Αρχών.Το έργο αυτό αποτελεί εγγενές στοιχείο του κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος δικαιώματος εκάστου να τύχει δικαστικής προστασίας, και ως εκ τούτου ανήκει στο βασικό περιεχόμενο του κράτους δικαίου»

Η σύλληψη δικηγόρου τον Ιούνιο του 2023 κατά την άσκηση των καθηκόντων του και για λόγους που σχετίζονται άμεσα με αυτά δέχθηκε έντονη κριτική από το δικηγορικό κόσμο, με την στοχοποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος να χαρακτηρίζεται ως μία μη ανεκτή πρακτική σε ένα κράτος δικαίου. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ