ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Διώξεις υπερασπιστών δικαιωμάτων – Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ποινική δίωξη των Π. Δημητρά και T. Olsen
28 • 12 • 2022

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Π. Δημητρά (εκπρόσωπο ΕΠΣΕ) και T. Olsen (διευθυντή της Aegean Boat Report) με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και της διευκόλυνσης εισόδου στην χώρα, καθώς θεωρήθηκε ότι πρόκειται για ποινικοποίηση του έργου των υπερασπιστών δικαιωμάτων.

Ο Παναγιώτης Δημητράς είναι συνιδρυτής και εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το οποίο ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτήτων καθώς και καταπολέμησης των διακρίσεων. Ο Tommy Olsen είναι ιδρυτής και διευθυντής της Aegean Boat Report, η οποία παρακολουθεί και υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με τη μετακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο πέλαγος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάδειξη και εξάλειψη τυχόν παράνομων πρακτικών, όπως οι επαναπροωθήσεις προσφύγων. 

Οι εν λόγω διώξεις προκάλεσαν, ωστόσο, πλήθος αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για εκδικητικές/εκφοβιστικές διώξεις κατά υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. γενικά για την έννοια των υπερασπιστών δικαιωμάτων σε 1) καθώς και για διώξεις που φαίνεται να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στοχοποίησης των όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο του προσφυγικού και να αποσκοπούν στην εξουδετέρωση της δράσης των ακτιβιστών στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και (βλ. περισσότερα για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από διάφορες οργανώσεις, φορείς κ.ο.κ. σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και τις τοποθετήσεις των Π. Δημητρά και T. Olsen επί του ζητήματος σε 1, 2, 3).

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ενός κράτους δικαίου. Κομβικός είναι δε, ο ρόλος που επιτελούν οι ακτιβιστές/υπερασπιστές δικαιωμάτων στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των παραβιάσεών τους.

Όπως αναφέρει και στο από 22-12-2022 tweet της η Διεθνής Αμνηστία «Οι υπερασπιστές/-ίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται και να στοχοποιούνται για το νόμιμο έργο τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν οι δράσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιορίζονται, παρεμποδίζονται, τιμωρούνται ή καταστέλλονται αδικαιολόγητα, τα κράτη δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για τον λόγο αυτό η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Π. Δημητρά και T. Olsen, δύο προσώπων που εκπροσωπούν οργανισμούς που δραστηριοποιούνται ενεργά (και) στο πεδίο της διασφάλισης των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ