ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Άννα Κανελλοπούλου
Αντι-μεταναστευτική πολιτική μέσω ‘ποινικοποίησης της αλληλεγγύης’
17 • 01 • 2023

24 ακτιβιστές/τριες υποβάλλονται από το 2018 σε μια δικαστική διαδικασία με κατηγορίες που περιλαμβάνουν κατασκοπεία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης λόγω της ανθρωπιστικής τους δράσης, ενέργεια που λειτουργεί αποθαρρυντικά και υποσκάπτει το έργο διασωστών και ΜΚΟ στα ελληνικά σύνορα.

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη 24 ατόμων σχετιζόμενων με την ΜΚΟ Emergency Response Centre International (ERCI). Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι εθελοντές Sarah Mardini, Seán Binder και Νάσσος Καρακίτσος που έχουν υποβληθεί σε κράτηση από τις ελληνικές αρχές. Ο ιδρυτής της ομάδας, Πάνος Μωραΐτης έχει επίσης συλληφθεί και κρατηθεί. Η οργάνωση και οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν τόσο σε ανεξάρτητες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά ύδατα, όσο και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2019 τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διευκόλυνση λαθραίας διακίνησης ανθρώπων σε 11 περιστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα χρήματος) χρήση ασυρμάτων χωρίς άδεια, κατασκοπεία και σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης. 

Η Διεθνής Αμνηστία έχει υποβάλει έκκληση για την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον των Sarah Mardini και Seán Binder και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε το ελληνικό κράτος να αποσύρει τις κατηγορίες.

Ποιό είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος που υπακούει στους κανόνες του Κράτους Δικαίου τα εγκλήματα της διακίνησης ανθρώπων και λοιπών δραστηριοτήτων σχετικών με την μετανάστευση δεν θα έπρεπε να εργαλειοποιούνται για την κατασκευή κατηγορητηρίων.

Η δράση των ακτιβιστών αποβλέπει στην προστασία των δικαιωμάτων που επιφυλάσσει η Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων και το Πρωτόκολλο  του 1967. Η ανάμειξη και παρουσία της Κοινωνίας των Πολιτών στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο διαφυλάσσει ότι το πέρασμα των εκτοπισμένων ατόμων στο ελληνικό έδαφος γίνεται με ασφάλεια και με σεβασμό στην αρχή της μη επαναπροώθησης, ‘non refoulement’, που θεμελιώνεται στο άρθρο 33 της Σύμβασης της Γενεύης και στο Άρθρο 4 του 4ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Η αρχή της μη επαναπροώθησης καθιστά παράνομη την πρακτική των pushbacks, της επαναπροώθησης δηλαδή των ατόμων που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης προστατεύουν επίσης το δικαίωμα ναυαγών στη ζωή, που θεμελιώνεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος, το Άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η περίπτωση των 24 ατκιβιστριών/στών που δικάζονται για την ανθρωπιστική τους δράση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στα Μέσα και δημιουργεί προηγούμενο σχετικά με δίωξη οργανώσεων και ιδιωτών που αναπτύσσουν δραστηριότητα στα σύνορα. Ως εκ τούτου, αποτελεί προσπάθεια συρρίκνωσης της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων που επιχειρούν να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος και ενισχύει την κρατική ασυδοσία. Το κατηγορητήριο και η μακρά διαδικασία που επιφύλαξαν οι ελληνικές αρχές στους 24 της Λέσβου έχουν ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται άτομα από τη συμμετοχή σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, να ποινικοποιείται η αλληλεγγύη και να καλλιεργείται διστακτικότητα σε άτομα της Κοινωνίας των Πολιτών που προσπαθούν να ελέγξουν ή να διορθώσουν τις κρατικές πρακτικές στα σύνορα.

Άννα Κανελλοπούλου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ