ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Έρευνα για παράνομη επαναπροώθηση τριών ατόμων από την Ελλάδα στην Τουρκία
22 • 02 • 2022

Νέα διασυνοριακή δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία για το πώς τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ελληνικές Αρχές επαναπροώθησαν στην Τουρκία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου τρία άτομα που έφτασαν στη Σάμο με σκοπό να ζητήσουν διεθνή προστασία.

Σύμφωνα με διασυνοριακή δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022 από το Lighthouse Reports, τον Guardian, το Spiegel και το Mediapart, τον Σεπτέμβριο του 2021 τρία άτομα επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, παρά το γεγονός ότι είχαν φτάσει στη Σάμο με σκοπό να ζητήσουν διεθνή προστασία και να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα. 

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι δύο από αυτούς, ο Sidy Keita από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Didier Martial Kouamou Nana από το Καμερούν, βρέθηκαν νεκροί μετά την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, ενώ μόνο ο τρίτος από αυτούς, που κατονομάζεται ως Ibrahim στα δημοσιεύματα με αλλαγμένο το όνομά του, κατάφερε να επιβιώσει.

Τα τρία άτομα έφτασαν στη Σάμο μαζί με δεκάδες ακόμη ανθρώπους το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου. Συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές και, σύμφωνα με τον Ibrahim, οδηγήθηκαν σε ένα λιμάνι, επιβιβάστηκαν με τη βία σε ταχύπλοο, ξυλοκοπήθηκαν και ρίχτηκαν στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς σωσίβιο. Ο Sidy Keita και ο Didier Martial πνίγηκαν, ενώ ο Ibrahim κατάφερε να φτάσει κολυμπτώντας μέχρι την τουρκική ακτή, όπου και ανακάλυψε το πτώμα του Sidy. Το πτώμα του Didier βρέθηκε λίγο αργότερα από την τουρκική ακτοφυλακή να επιπλέει στα ρηχά, πολύ κοντά στην τουρκική ακτή.

Τα παραπάνω στοιχειοθετούν άλλη μια σοβαρή καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές, η οποία μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση οδήγησε και στο θάνατο δύο ατόμων. 

Αναφέρουμε ότι η επαναπροώθηση προσφύγων, σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, απαγορεύεται από το άρθρο 33 της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, γνωστή και ως Σύμβαση Γενεύης.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου οι Αρχές οφείλουν να απόσχουν από παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους.  

Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οι οποίες θα προστατεύουν τους αιτούντες από πόλεμο, ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα και άλλους κινδύνους που διατρέχουν στις χώρες προέλευσης.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η δημοσιογραφική έρευνα των Lighthouse Reports, Guardian, Spiegel και Mediapart δημοσιεύει σοβαρά τεκμήρια που δείχνουν ότι οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε επαναπροώθηση τριών ατόμων κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για προστασία των αιτούντων άσυλο. Μάλιστα, δύο από αυτά έχασαν τη ζωή τους λίγο μετά την επιχείρηση επαναπροώθησης.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ