ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 31 • 03 • 2021

Έρευνα για εμπρηστικό μηχανισμό που πετάχτηκε από αστυνομικό ή άτομο υπό την επίβλεψη της αστυνομίας

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Έρευνα για εμπρηστικό μηχανισμό που πετάχτηκε από αστυνομικό ή άτομο υπό την επίβλεψη της αστυνομίας
31 • 03 • 2021

Τεκμήρια και στοιχεία από την ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective δείχνουν ότι τον Μάρτιο του 2021 άτομο, το οποίο είτε ήταν αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ είτε βρισκόταν υπό την επίβλεψή της, πέταξε εμπρηστικό μηχανισμό σε πολίτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Νέα Σμύρνη. Η ρίψη εμπρηστικού μηχανισμού από αστυνομικό ή από άτομο υπό την επίβλεψη της αστυνομίας παραβιάζει τις αρχές του Κράτους Δικαίου, οι οποίες επιβάλλουν στις κρατικές Αρχές να χρησιμοποιούν μόνο νόμιμα μέσα για την προστασία των πολιτών.

Τον Μάρτιο του 2021 η Disinfaux Collective, μία ερευνητική ομάδα που κάνει χρήση εργαλείων και μεθοδολογίας OSINT (Open Source Intelligence / Ανάλυση Ανοιχτών Πηγών) και συνδυάζει την ερευνητική δημοσιογραφία με την ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτών δεδομένων, πραγματοποίησε έρευνα (δημοσιευμένη από το Reporters United σε βίντεο και τεχνική έκθεση) για τη ρίψη εμπρηστικού μηχανισμού τύπου μολότοφ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Νέα Σμύρνη. 

Μελετώντας και συγχρονίζοντας οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ, αλλά και από βίντεο αυτόπτη μάρτυρα, η Disinfaux Collective έφτασε στα εξής συμπεράσματα:

  • Το άτομο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ και αποτελεί μέρος της διμοιρίας, είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της».
  • Το άτομο δεν επιστρέφει τον εμπρηστικό μηχανισμό, καθώς «δεν προκύπτει στιγμιότυπο που να απεικονίζει τους διαδηλωτές να ρίχνουν εμπρηστικό μηχανισμό στους αστυνομικούς σε χρόνο πριν από τη ρίψη».
  • Ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι «γυάλινη φιάλη με εύφλεκτο υγρό, τύπου “βόμβα μολότοφ”».
  • Από το υλικό βίντεο από εναέρια μέσα που έχει αναρτήσει η ΕΛΑΣ στο κανάλι της στο YouTube υπάρχουν τα λεπτά πριν και μετά τη ρίψη του εμπρηστικού μηχανισμού αλλά λείπουν τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ίδιας της ρίψης.

Εξετάζοντας την περίπτωση το άτομο που πέταξε τη μολότοφ να μην ήταν αστυνομικός, η ερευνητική ομάδα θέτει ένα καίριο ερώτημα: «Αν το άτομο δεν είναι αστυνομικός εν υπηρεσία ή αν είναι πολίτης, γιατί οι υπόλοιποι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ του επιτρέπουν τη ρίψη του εμπρηστικού μηχανισμού, ή γιατί δεν τον απομάκρυναν πριν από το συμβάν, και κυρίως γιατί δεν τον απομακρύνουν από το σημείο μετά τη ρίψη ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την αυτόφωρη διαδικασία;».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΛΑΣ ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο YouTube δύο βίντεο με πλάνα από drone που παρουσιάζουν σκηνές με επεισόδια που έγιναν στη Νέα Σμύρνη την ημέρα της διαδήλωσης (πρώτο και δεύτερο). Αυτά τα βίντεο δεν είναι τα αρχεία που κατέγραψε το drone, αλλά αποτελούν καταγραφή από κινητό που τράβηξε βίντεο την οθόνη που αναπαρήγαγε το υλικό του drone. 

Τα παραπάνω αποσπάσματα της ΕΛΑΣ, αν και καλύπτουν χρονικές στιγμές πριν και μετά από τη ρίψη της μολότοφ, είναι διακεκομμένα και δεν περιλαμβάνουν τη χρονική στιγμή κατά την οποία το άτομο κοντά στην ομάδα ΔΡΑΣΗ πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό προς τους διαδηλωτές.

Η ΕΛΑΣ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την έρευνα και το πρόσωπο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου οι κρατικές και οι αστυνομικές Αρχές οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως στη νομοθεσία που ορίζει τους όρους υπό τους οποίους δρουν, προστατεύουν τους πολίτες και ασκούν το μονοπώλιο της βίας. 

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν σοβαρά στοιχεία και τεκμήρια, που δείχνουν ότι άτομο που «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ […] είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της» ασκεί παράνομη βία με το να πετάει παράνομα εμπρηστικό μηχανισμό σε πολίτες που ασκούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, δηλαδή το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ