ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 04 • 09 • 2022

Καταγγελία δικηγόρων για περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον τους

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία δικηγόρων για περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον τους
04 • 09 • 2022

Δύο δικηγόροι κατήγγειλαν πως τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου 2022 δέχθηκαν απρόκλητη και αναίτια επίθεση (κεφαλοκλείδωμα, ύβρεις, σπρωξίματα) από αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων. Στη συνέχεια προσήχθησαν με χειροπέδες στο ΑΤ Εξαρχείων, παρότι είχαν γνωστοποιήσει στους αστυνομικούς την ιδιότητά τους. Ενώ βρίσκονταν στο ΑΤ ζητήθηκε στον έναν εκ των δύο να βγάλει τα ρούχα του και ερευνήθηκαν τα προσωπικά του αντικείμενα.

Δύο δικηγόροι κατήγγειλαν την συμπεριφορά που επέδειξαν εναντίον τους αστυνομικοί τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου 2022. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν βρίσκονταν την ημέρα εκείνη για ποτό σε μαγαζί των Εξαρχείων. Όταν αποχώρησαν από το μαγαζί και ενώ κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητό τους, ένας από τους αστυνομικούς μίας διμοιρίας ΜΑΤ που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων, τους σταμάτησε και τους ζήτησε τα στοιχεία τους. Οι δικηγόροι τους γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και τους ρώτησαν για ποιο λόγο διενεργείται ο συγκεκριμένος έλεγχος. Ενώ ο ένας εκ των δικηγόρων προσπαθούσε να δείξει τα στοιχεία του στους αστυνομικούς, είδε τον αστυνομικό που μιλούσε στον άλλο δικηγόρο να πιάνει τον τελευταίο από το λαιμό, να του κάνει κεφαλοκλείδωμα και να προσπαθεί να τον ακινητοποιήσει. Γενικότερα, υπήρξαν εντάσεις, ύβρεις και φωνές ενώ αποτυπώθηκε σε βίντεο (βλ. από λεπτό 3.11 έως 3.51) και η επιθετική στάση αστυνομικού προς κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν στο σημείο. 

α) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2/2021 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «…κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών….»,

β) σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε καταγγελία της η «Αντίρρηση» (Σχήμα Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων) στον έναν από τους δικηγόρους ελήφθησαν παράνομα τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ενώ επίσης δεν έγινε κλήση στον εισαγγελέα υπηρεσίας και περαιτέρω ζητήθηκε στον ένα δικηγόρο κατά παράβαση της διαδικασίας να απολογηθεί, 

β) με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κοινοποίησε την αναφορά των δικηγόρων προς τις αρμόδιες αρχές, καλώντας τες να προβούν άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων, σημειώνοντας, μάλιστα, πως δια της αναφοράς αυτής καταγγέλλονται «σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό τους το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Επιπλέον, οι δικηγόροι αποτελούν συλλειτουργούς της απονομής της δικαιοσύνης και δικαιούνται να απολαμβάνουν του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά τους από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης.

Τυχόν σύλληψη δικηγόρου ακόμα και για αυτόφωρο έγκλημα δεν μπορεί να οδηγήσει στην κράτησή του, αλλά οι αστυνομικές αρχές οφείλουν αμέσως μετά την σύλληψη να τον οδηγήσουν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση δύο δικηγόροι καταγγέλλουν πως έγιναν δέκτες μίας αναίτιας και απρόκλητης επίθεσης εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων (κεφαλοκλείδωμα, ύβρεις, σπρωξίματα) ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα, παρότι είχαν γνωστοποιήσει την ιδιότητά τους.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ