ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Παρεμπόδιση του δικηγορικού λειτουργήματος από το υπουργείο Μετανάστευσης
16 • 09 • 2022

Καταγγελία της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας για απαγόρευση εισόδου εντός δομής φιλοξενίας πληρεξούσιου δικηγόρου προσφύγων, κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Δομών Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και του Κώδικα Δικηγόρων. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας (ΕΠΔΑ) προέβη σε καταγγελία ότι για δύο μέρες (15 και 16 Σεπτεμβρίου) το υπουργείο Μετανάστευσης απαγόρευσε την είσοδο εντός της Δομής Φιλοξενίας Δράμας στην δικηγόρο Αθηνών Ευγενία Κουνιάκη, πληρεξούσια δικηγόρο προσφύγων από τη Συρία.

Η ΕΠΔΑ ανέφερε σχετικά: «Η είσοδος της συνηγόρου εντός της δομής (που σημειωτέον δεν αποτελεί κέντρο κράτησης) παρεμποδίστηκε αρχικά την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, αλλά, μετά και από οχλήσεις συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ (σ.σ.: Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), κατέστη εφικτή η συνάντηση με τους εντολείς της δικηγόρου στην είσοδο της δομής και η παροχή έγγραφης (πέραν της ήδη δοθείσας προφορικά) εξουσιοδότησης. 

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη πλέον και έγγραφης εξουσιοδότησης, το Υπουργείο έδωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, εκ νέου στον Διοικητή της Δομής προφορική εντολή απαγόρευσης εισόδου της συνηγόρου κατόπιν πρότερης έγγραφης ενημέρωσης για προσέλευση στη Δομή που η ίδια απέστειλε».

Ωστόσο, μέχρι τουλάχιστον και την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης, το υπουργείο δεν έδωσε καμία τέτοια έγγραφη απάντηση.

Ακόμη, η ΕΠΔΑ επισήμανε ότι η στάση του υπουργείου Μετανάστευσης παρεμπόδισε το έργο της εξουσιοδοτημένης δικηγόρου κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος προβλέπει ότι «όλες οι δικαστικές και άλλες αρχές οφείλουν να δέχονται και να διευκολύνουν κάθε δικηγόρο κατά την άσκηση του λειτουργήματός του, με την επίδειξη της δικηγορικής του ταυτότητας» (άρθρο 29 παρ. 3), καθώς και ότι «η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό» (άρθρο 34 παρ. 2).

«Θυμίζουμε ότι η απόκτηση της ιδιότητας του δικηγόρου και ο διορισμός του πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης διορισμού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ά. 23 παρ. 3 ΚΔ). Ως εκ τούτου, η Διοίκηση (στην περίπτωσή μας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) δεν δύναται να αφαιρεί κατά βούληση τη δικηγορική ιδιότητα και να απαγορεύει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων “Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου”, ενώ κατ’ άρθρο 2: “Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της”», πρόσθεσε η ΕΠΔΑ στην ανακοίνωσή της.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Ένα κράτος δικαίου οφείλει να διασφαλίζει, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και εν τοις πράγμασι, ότι όλα τα πρόσωπα θα έχουν πρόσβαση στον πληρεξούσιο δικηγόρο τους. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το υπουργείο Μετανάστευσης παρεμπόδισε την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, κατά παράβαση, σύμφωνα με την ΕΠΔΑ, του Κανονισμού Λειτουργίας Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Δομών Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και του Κώδικα Δικηγόρων.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ