ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 06 • 12 • 2022

Καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας την 6η Δεκεμβρίου 2022

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας την 6η Δεκεμβρίου 2022
06 • 12 • 2022

Μία σειρά από δημοσιεύματα, βίντεο και καταγγελίες κάνουν λόγο για περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατόπιν της πορείας της 6ης  Δεκεμβρίου 2022. 

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο 15χρονος μαθητής Α. Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από τις  σφαίρες ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τότε, κάθε χρόνο την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις στην μνήμη του, όπως έγινε και την 6η Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη μέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ είχε πυροβολήσει ανήλικο Ρομά στο κεφάλι.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και συνάδελφος μας, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, ο οποίος συνελήφθη όταν αναίτια δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο κατάστημα Σέλας και του αποδόθηκαν ψευδείς κι εντελώς έωλες πλημμεληματικές κατηγορίες. Σε παρόμοιο σκηνικό υπέρμετρης κατασταλτικής βίας στην οδό Σόλωνος ασκούμενη συνάδελφος μας χτυπήθηκε βάναυσα και δολοφονικά από γκλομπ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί για ράμματα στον Ερυθρό Σταυρό».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. 

Μία σειρά καταγγελιών, δημοσιευμάτων και βίντεο θέτουν σοβαρά εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της συμπεριφοράς που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν της πορείας της 6ης Δεκεμβρίου 2022.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ