ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Νεφέλη Λάππα 31 • 12 • 2022

Δολοφονία 16χρονου Ρομά από τα πυρά της Ελληνικής Αστυνομίας

Νεφέλη Λάππα
Δολοφονία 16χρονου Ρομά από τα πυρά της Ελληνικής Αστυνομίας
31 • 12 • 2022

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, ο 16χρονος Ρομά έφυγε από πρατήριο βενζίνης στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να πληρώσει τα αντίτιμο των 20 ευρώ των καυσίμων. Άμεσα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ άρχισαν να τον καταδιώκουν. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ένας αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του 2 φορές, με τη μία σφαίρα να τον βρίσκει στο κεφάλι.

Τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου του 2022 ο ανήλικος Κώστας Φραγκούλης, Ρομά από τον καταυλισμό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, διαφεύγει από βενζινάδικο της οδού Ν. Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκης χωρίς να πληρώσει καύσιμο αξίας 20 ευρώ. Μετά από κλήση του υπαλλήλου του πρατηρίου ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ενώ στη συνέχεια η πλησιέστερη στο σημείο ομάδα ΔΙΑΣ άρχισε την καταδίωξη.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ο νεαρός οδηγός ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς αγνόησε τα σήματα των αρχών, συνεχίζοντας την επικίνδυνη πορεία του. Κατόπιν, ανέπτυξε ταχύτητα “παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς, επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους. Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ)”, αποκρύπτοντας, όπως φαίνεται, ότι η μια σφαίρα είχε βρει τον ανήλικο στο κεφάλι.

Το φαινόμενο της “Υπέρμετρης Αστυνομικής Βίας και Αυθαιρεσίας” αναλύεται στην έκθεση της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην ανωτέρω έκθεση ως διαχρονικό πρόβλημα αναφέρεται αφενός η χρήση υπέρμετρης βίας απο την  ΕΛ.ΑΣ., και αφετέρου η επίδειξη ή η ανοχή ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά. Επιπλέον, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), ένα μεγάλο ποσοστό των μελών της φυλής των Ρομά είναι συστηματικά κοινωνικά αποκλεισμένοι λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής (βλ. και 1, 2).

Πέρα από την υπόθεση του Κώστα Φραγκούλη, σημειώνεται ότι το 2021 έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών και ο Νίκος Σαμπάνης, επίσης ανήλικος Ρομά. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έριξαν αδιάκριτα 36 σφαίρες στο όχημα που επέβαινε. Στην περίπτωση του Κώστα Φραγκούλη, όπως και του Νίκου Σαμπάνη, ο κοινωνικός αποκλεισμός συνδυαστικά με τις “ξενοφοβικές και ρατσιστικές διαθέσεις” της ελληνικής αστυνομίας που καταγράφει η ΕΕΔΑ, ίσως συνέδραμαν στο να δολοφονηθούν και οι δύο νεαροί άντρες Ρομά.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να γίνονται διακρίσεις λόγω εθνοτικής/φυλετικής καταγωγής.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Η περίπτωση του Κώστα Φραγκούλη, όπως και του Νίκου Σαμπάνη, θέτει ζητήματα μη αναλογικής (υπερβολικής) χρήσης ένοπλης βίας από την πλευρά της αστυνομίας, καθώς και ενδεχομένου ρατσιστικού κινήτρου (βλ. άρθρο 82 Α του Ποινικού Κώδικα) με βάση την εθνοτική καταγωγή των (Ρομά) θυμάτων.

Η αυθαίρετη και υπέρμετρη αστυνομική βία και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά κατά την άσκηση του αστυνομικού έργου (racial/ethnic profiling) αποτελούν καταδικαστέα φαινόμενα σε μια δημοκρατία, και πρέπει να αντιμετωπίζονται. 

Οι προβληματισμοί για ένα κράτος δικαίου επιτείνονται όταν τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται συστημικά και συστηματικά, για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το δόγμα “νόμος και τάξη”.

Νεφέλη Λάππα
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ