ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 03 • 08 • 2022

Πορεία αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη – Καταγγελίες για βία κατά διαδηλωτών

The Manifold
Πορεία αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη – Καταγγελίες για βία κατά διαδηλωτών
03 • 08 • 2022

Την Πέμπτη 28-7-2022, πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη. Διαδηλωτές κατήγγειλαν την αναίτια και υπερβολική άσκηση βίας εναντίον τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, με πολλά από αυτά τα περιστατικά να αποτυπώνονται σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Απρόκλητη βία της αστυνομίας κατήγγειλαν πολίτες κατά τη διάρκεια της πορείας αλληλεγγύης στον Γιάννη Μιχαηλίδη στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία πραγματοποιήθηκε μετά την απόρριψη του αιτήματος του Μιχαηλίδη για αποφυλάκιση από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας αλλά και την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του καθώς βρισκόταν στις 67 μέρες απεργίας πείνας. Η συγκέντρωση ήταν στο Σύνταγμα και η παρουσία της αστυνομίας εξαρχής έντονη. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Για τις καταγγελλόμενες πράξεις των αστυνομικών διατάχθηκε η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.

Δείτε ενδεικτικά για τα ανωτέρω ζητήματα: 1, 2, 3, 4,

Η δημοσιογραφική ομάδα The Manifold συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρότι, λοιπόν, η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν και καταγράφηκαν να λαμβάνουν χώρα στις 28-7-2022 εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων (όπως μεταξύ άλλων απρόκλητη άσκηση βίας, χτύπημα διαδηλωτή στο πρόσωπο ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες κοκ) δεν φαίνεται, ωστόσο, να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός κράτους δικαίου.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ