ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Πορεία αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη- Καταγγελίες για βία κατά δημοσιογράφων
01 • 08 • 2022

Την Πέμπτη 28-7-2022, πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη. Μεταξύ των καταγγελιών που έλαβαν χώρα σχετικά με τη δράση των αστυνομικών αρχών κατά την ημέρα αυτή, ήταν και η άσκηση βίας κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, παρότι οι τελευταίοι γνωστοποίησαν προς τις αρχές την ιδιότητά τους αυτή.

Σύμφωνα με καταγγελίες, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την πορεία αλληλεγγύης στον Γιάννη Μιχαηλίδη στο κέντρο της Αθήνας, δέχτηκαν αστυνομική βία παρότι έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους.

Η δημοσιογραφική ομάδα The Manifold συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Επιπλέον, η παρουσία των ΜΜΕ στις διαδηλώσεις αποτελεί εγγύηση ότι θα αποκαλυφθούν τυχόν ευθύνες των αστυνομικών αρχών για τη συμπεριφορά τους έναντι των διαδηλωτών και του κοινού γενικά (πρβλ. 1)  Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έλαβαν χώρα και τα όσα στιγμιότυπα καταγράφηκαν και δημοσιεύθηκαν, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών και εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, τους κατέβασαν τις κάμερες, τους έσπρωξαν και τους χτύπησαν.

Οι ενέργειες αυτές φαίνεται να αποσκοπούν στο να μην καταγραφούν τα περιστατικά που λάμβαναν χώρα στο πλαίσιο της πορείας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων. Γενικά η άσκηση απρόκλητης και αναίτιας βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις ενός κράτος δικαίου. Όταν η χρήση βίαιων μεθόδων στρέφεται κατά εργαζομένων στα ΜΜΕ κατά την ώρα της εργασίας τους, πλήττεται και η ελευθερία του τύπου.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ