ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Τραυματισμός φωτορεπόρτερ
05 • 11 • 2021

Σύμφωνα με καταγγελία, στις 5 Νοεμβρίου 2021, ο φωτορεπόρτερ Ο.Π. τραυματίστηκε από «αύρα» κατά τη διάρκεια άσκησης του λειτουργήματός του.

Σύμφωνα με καταγγελία, στις 5 Νοεμβρίου 2021, ο φωτορεπόρτερ Ο.Π. κάλυπτε τη συγκέντρωση εποχιακών πυροσβεστών έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, όταν το Ειδικό Όχημα χρήσης νερού («αύρα») απροειδοποίητα άρχισε να ρίχνει νερό. Ο χειριστής της αύρας άρχισε να ρίχνει απευθείας βολές στον κόσμο με αποτέλεσμα να τραυματίσει βαριά τον φωτορεπόρτερ, ο οποίος κρατούσε τον φωτογραφικό εξοπλισμό του κι έδειχνε με προφανή τρόπο την ιδιότητά του.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει. Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου.

Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120) και στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού).

Τέλος, η χρήση βίαιων μέσων απώθησης εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί βαρύτατη υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου, τον οποίο οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται αντιθέτως να διευκολύνουν στην άσκηση του λειτουργήματός του.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ