ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 12 • 09 • 2022

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας στην πλατεία Εξαρχείων

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας στην πλατεία Εξαρχείων
12 • 09 • 2022

Σύμφωνα με καταγγελία της, η Α. Κουκουλιάτρα δέχθηκε (λεκτική, σεξιστική και σωματική) επίθεση από αστυνομικούς στο εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Α. Κουκουλιάτρα στην Εφημερίδα των Συντακτών:«Με την παρέα μου σχολιάζαμε έντονα το τι απίστευτο συμβαίνει στην πλατεία (Εξαρχείων) και κάποια στιγμή, πιο αργά το βράδυ, έφυγε και ο φίλος μου και πήγα κι εγώ προς το μηχανάκι μου. Αμέσως, από πιο μακριά, οι αστυνομικοί που είναι συνέχεια στην περιοχή, άρχισαν να μου φωνάζουν, να με βρίζουν, να με παρενοχλούν λεκτικά.

Και, κυρίως, γιατί δεν ήξερα τι θα μπορούσε να μου συμβεί! Βρήκα το θάρρος και άνοιξα μόνη μου την πόρτα, ενώ δεν είχα σταματήσει να καλώ σε βοήθεια. Πετάχτηκα έξω από τις λαμαρίνες, με τους αστυνομικούς να με απειλούν. Είχε εν τω μεταξύ μαζευτεί κάποιος κόσμος, υπάρχουν μάρτυρες. Πήρα ένα ταξί κι έφυγα αμέσως. Στον δρόμο είδα πως μου έλειπαν 100 ευρώ που είχα σε ειδική θήκη στο πορτοφόλι μου για να πληρώσω μέρος του ενοικίου μου. Τα είχα όταν έφυγα από το καφέ – έλειπαν σαν το έσκασα από το εργοτάξιο… » (βλ. περισσότερα για το περιστατικό σε 1, 2).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. 

Η καταγγελλόμενη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων κατά της Α. Κουκουλιάτρα φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νόμιμων ορίων της αστυνομικής δράσης.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ