ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 04 • 10 • 2022

Καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών στο λόφο του Στρέφη

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών στο λόφο του Στρέφη
04 • 10 • 2022

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά πολιτών στο λόφο του Στρέφη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες αστυνομικοί της ομάδας ΥΜΕΤ έριξαν χημικά και επιτέθηκαν σε δύο άτομα έξω από το γήπεδο του μπάσκετ στο λόφο του Στρέφη. Όπως ειδικότερα αναφέρει η μία εξ αυτών στην καταγγελία της που δημοσιεύθηκε στην Αυγή

«…Για όσους δεν γνωρίζουν ο λόφος του Στρέφη έχει καταληφθεί από χτες (3/10) από πάρα πολλές αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσουν τα έργα της ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων και την ιδιωτική εταιρεία Prodea…

Εγώ με την παρέα μου, στην προσπάθειά μου να μπω στο γήπεδο μπάσκετ, όπου ήδη υπήρχαν άνθρωποι κι έπαιζαν μέσα, εμποδίστηκα από την ομάδα της ΥΜΕΤ. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που έχει δημοσιευτεί εγώ φωνάζω να με αφήσουν γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη το κάνουν,…

Επίσης, κατά τα αναφερόμενα στην από 5-10-2022 ανακοίνωση του Νέου Συλλόγου Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς των ΥΜΕΤ έπεσε γονιός του σχολείου μας ενώ βρισκόταν στο γήπεδο μπάσκετ του λόφου Στρέφη μαζί με τα παιδιά του. Ο Δ. ξυλοκοπήθηκε άγρια μπροστά στα παιδιά του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί κοπέλα που ήθελε με την παρέα της να περάσει από τον χώρο του γηπέδου και τους απαγορεύτηκε η διέλευση τη στιγμή που ήδη υπήρχε κόσμος μέσα. Έχει οίδημα στο κεφάλι, μώλωπες στα χέρια, στο πρόσωπο και σ’ όλο του το σώμα, ενώ δέχτηκε και φυσουνιά χημικών στο πρόσωπο. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό συνελήφθη και κρατείται στη Γ.Α.Δ.Α. με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης…» (βλ. περισσότερα για το περιστατικό και τις καταγγελίες σε 1, 2, 3, 4, 5)

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η καταγγελλόμενη επίθεση κατά δύο ατόμων και η ρίψη χημικών στο λόφο του Στρέφη στις 5-10-2022 φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των ορίων της σύννομης αστυνομικής δράσης. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ