ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 08 • 11 • 2022

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας- κράτηση δικηγόρου στα Εξάρχεια

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας- κράτηση δικηγόρου στα Εξάρχεια
08 • 11 • 2022

Στις 25-10-2022 το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων κατήγγειλε ότι δικηγόρος, μέλος του Σωματείου, δέχθηκε λεκτική επίθεση από αστυνομικό διμοιρίας των ΜΑΤ και εν συνεχεία βρέθηκε στο Α.Τ. Εξαρχείων κατηγορούμενος για ανυπόστατα αδικήματα.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Τυχόν αυθαίρετη/καταχρηστική άσκηση των εξουσιών που έχουν δοθεί στην αστυνομία στο πλαίσιο άσκησης της (νόμιμης) κρατικής βίας αποτελεί ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Εξάλλου, οι δικηγόροι αποτελούν συλλειτουργούς της απονομής της δικαιοσύνης και δικαιούνται να απολαμβάνουν του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά τους από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση όπως αναφέρει η καταγγελία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων δικηγόρος, μέλος του Σωματείου, δέχθηκε χωρίς κάποια αφορμή λεκτική επίθεση από αστυνομικό και όταν ζήτησε εξηγήσεις για την συμπεριφορά αυτή μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Εξαρχείων με κατηγορίες για ανυπόστατα αδικήματα.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ