ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Ξυλοδαρμός διαδηλωτών στα Εξάρχεια
23 • 07 • 2022

Το βράδυ της 22-7-2022 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια με αφορμή καταγγελίες για απόπειρες βιασμών στην περιοχή. Σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαμαρτυρόμενους και προσήγαγαν δεκάδες άτομα.

Το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια με αφορμή καταγγελίες για απόπειρες βιασμών στην περιοχή. Σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν αναιτιολόγητα τη διαδήλωση και επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαμαρτυρόμενους με χημικά και γλομπ. Καταγράφηκαν άγριοι ξυλοδαρμοί.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ