ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 28 • 11 • 2022

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά δικηγόρου- Η περίπτωση του Ν. Κοτσελόπουλου

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά δικηγόρου- Η περίπτωση του Ν. Κοτσελόπουλου
28 • 11 • 2022

Ο Ν. Κοτσελόπουλος, δικηγόρος, ήταν μεταξύ των προσαχθέντων/συλληφθέντων της 22ας Νοεμβρίου 2022 κατόπιν της αστυνομικής επιχείρησης στα «Προσφυγικά». Παρά το γεγονός ότι λόγω της ιδιότητάς του δεν θα έπρεπε να κρατηθεί κατόπιν της σύλληψής του, πέρασε όλο το βράδυ στην ΓΑΔΑ. Την επόμενη μέρα και αφού αφέθηκε ελεύθερος από τον Εισαγγελέα, χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια επίθεσης των αστυνομικών σε αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο των δικαστηρίων. 

Στις 22 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στα
«Προσφυγικά» επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατόπιν αυτής, υπήρξαν καταγγελίες περί άσκησης υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών καθώς και περί αναίτιων προσαγωγών/συλλήψεων (βλ. περισσότερα εδώ). 

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Επιπλέον, οι δικηγόροι αποτελούν συλλειτουργούς της απονομής της δικαιοσύνης και δικαιούνται να απολαμβάνουν του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά τους από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, τυχόν σύλληψη δικηγόρου ακόμα και για αυτόφωρο έγκλημα δεν μπορεί να οδηγήσει στην κράτησή του, αλλά οι αστυνομικές αρχές οφείλουν αμέσως μετά την σύλληψη να τον οδηγήσουν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα, όπως άλλωστε ορίζει ρητά και η υπ’ αριθμ. 2/2021 εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με καταγγελίες ανάμεσα στους προσαχθέντες/συλληφθέντες κατόπιν της αστυνομικής επιχείρησης στα «Προσφυγικά» ήταν και ο δικηγόρος, Ν. Κοτσελόπουλος. Παρά το γεγονός ότι είχε γνωστοποιήσει την ιδιότητά του αυτή, κρατήθηκε (παράνομα) το βράδυ στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα την επόμενη ημέρα. Όταν μεταφέρθηκε δε, στην Ευελπίδων την επόμενη ημέρα και αφού αφέθηκε ελεύθερος από τον Εισαγγελέα, ο ίδιος δικηγόρος  χτυπήθηκε στο κεφάλι από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια επίθεσης των αστυνομικών σε αλληλέγγυους.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ