ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ
13 • 12 • 2022

Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στα Προσφυγικά η ΕΛΑΣ προχώρησε σε προσαγωγή και πολύωρη κράτηση του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, παρότι βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο για ρεπορτάζ και ενημέρωσε τις αρχές για την ιδιότητά του. Κατά του κ. Πηλού απαγγέλθηκαν και κατηγορίες. Αντιδράσεις από εγχώριες και διεθνής οργανώσεις Τύπου που μίλησαν για απαράδεκτο περιορισμό στην ελευθερία του Τύπου. «Ατυχές περιστατικό», ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση.

Το απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε προσαγωγή και πολύωρη κράτηση σε βάρος του Νίκου Πηλού, βραβευμένου φωτορεπόρτερ και μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (FPA Greece). Η προσαγωγή έγινε, παρότι ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στον χώρο για ρεπορτάζ και παρότι έκανε αμέσως γνωστή την ιδιότητά του στις αστυνομικές αρχές με την επίδειξη των επαγγελματικών ταυτοτήτων του.

Ο κ. Πηλός κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ για πάνω από οκτώ ώρες. Μάλιστα εναντίον του απαγγέλθηκαν και ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι η βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, η διατάραξη κοινής ειρήνης, η πρόκληση απλής σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, η απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Τελικά ο φωτορεπόρτερ αφέθηκε ελεύθερος μετά τις δύο το πρωί της επόμενης ημέρας.

Η προσαγωγή και η πολύωρη κράτηση του κ. Πηλού προκάλεσε αντιδράσεις σωματείων, καθώς και εγχώριων και διεθνών οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου. 

Από την πλευρά τους οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν την κράτηση σε βάρος του κ. Πηλού, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του και να δώσουν εξηγήσεις για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου. Παρέμβαση έκανε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το οποίο επίσης μίλησε για κατηγορίες χωρίς στοιχεία και σοβαρό ζήτημα ελευθερίας των μίντια στην Ελλάδα. 

Σχολιάζοντας την κράτηση του κ. Πηλού από την ΕΛΑΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε την προσαγωγή του φωτορεπόρτερ ως ένα «ατυχές περιστατικό».

«Δόθηκαν άμεσα οδηγίες για την απελεύθερωση και μη σύλληψη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η Ελληνική Αστυνομία, πάντα όταν οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν τις ταυτότητές τους και γνωστοποιούν την ιδιότητά τους, έχει τις οδηγίες να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται», είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο φωτορεπόρτερ προσήχθη και κρατήθηκε επειδή δεν είχε επιδείξει την ταυτότητά του.

Ο κ. Πηλός διέψευσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Πιθανότατα ο κ. Οικονόμου διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες, αφού τόσο κατά την αρχική “δέσμευσή” μου όσο και κατά την προσαγωγή μου στη ΓΑΔΑ αμέσως επέδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα αλλά και τις 2 επαγγελματικές μου ταυτότητες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας που είναι σε ισχύ».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στην κατάθεση (έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου) που οικειοθελώς έδωσα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στην οποία καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία του δελτίου αστυνομικής μου ταυτότητας, καθώς και το επάγγελμά μου (φωτοειδησεογράφος) το οποίο εδώ και 35 χρόνια ασκώ, τηρώντας τους κανόνες που το διέπουν».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Ωστόσο, παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, στην προκειμένη περίπτωση η ΕΛΑΣ προχώρησε, μέσα από την προσαγωγή του Νίκου Πηλού, σε αδικαιολόγητη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου του φωτορεπόρτερ.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ