ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για έλλειψη πολυφωνίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
18 • 11 • 2022

Με παρέμβασή της η ΕΣΗΕΑ στηλίτευσε την επαναλαμβανόμενη πρακτική του ΑΠΕ-ΜΠΕ να παρουσιάζει τις κυβερνητικές θέσεις σε θέματα της επικαιρότητας, χωρίς προηγουμένως να έχει αναπαράξει τα σχετικά ρεπορτάζ που επικρίνουν το κυβερνητικό έργο, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημοσιογραφική αρχή της πολυφωνίας.

Στις 17 Νοεμβρίου 2022 η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία στηλίτευσε την επαναλαμβανόμενη παραβίαση της δημοσιογραφικής αρχής της πολυφωνίας από το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε σε ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των αρχών της πολυφωνίας», ανέφερε η ΕΣΗΕΑ, προσθέτοντας: «Γινόμαστε συχνά αποδέκτες καταγγελιών που σχετίζονται με την προβολή θεμάτων της επικαιρότητας μόνον μέσω της δημοσιοποίησης απαντήσεων κυβερνητικών παραγόντων, χωρίς αναφορά στην είδηση που προκάλεσε την απάντηση ή σε τοποθετήσεις που συμπληρώνουν την εικόνα». 

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, του μοναδικού πρακτορείου ειδήσεων στην Ελλάδα, εγείρεται κι από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να ενισχύσει τον έλεγχό της πάνω του. Πράγματι, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με την ΕΡΤ και την ΕΥΠ, υπό τον άμεσο έλεγχό του (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα δεδομένα και τις απόψεις στα θέματα που καλύπτουν.

Ωστόσο, παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η ΕΣΗΕΑ εν προκειμένω καταγγέλλει ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει μονόπλευρα ζητήματα της επικαιρότητας, μεροληπτώντας κατά παράβαση των δημοσιογραφικών αρχών της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας υπέρ της κυβέρνησης.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ