ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής βίας στα Καμίνια
06 • 07 • 2023

Σύμφωνα με καταγγελία αστυνομικός επιτέθηκε κατά νεαρής γυναίκας Ρομά, η οποία ήταν έγκυος, με την τελευταία να κινείται νομικά εναντίον του για τις πράξεις της κατάχρησης εξουσίας και της παράνομης βίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του news247.gr, στις αρχές Ιουλίου 2023 στα Καμίνια αστυνομικός επιτέθηκε κατά 25χρονης Ρομά, γνωρίζοντας ότι η ίδια βρίσκεται στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στο news24/7 η δικηγόρος της γυναίκας: 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, την απαγόρευση των διακρίσεων, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από τα π.δ. 538/1989, 141/1991 και 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η καταγγελλόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση συμπεριφορά  των αστυνομικών αρχών (τράβηγμα μαλλιών, κατάχρηση εξουσίας, επίθεση που φέρεται να έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά) δεν μπορεί παρά να δημιουργεί έντονους προβληματισμούς αναφορικά με τη νομιμότητα των ενεργειών της αστυνομίας. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ