ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταδίωξη και πυροβολισμός κατά ανηλίκων Ρομά
29 • 01 • 2022

Καταγγελία της «Ελλάν Πασσέ» αναφέρεται σε περιστατικό καταδίωξης αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε ανήλικοι/ες Ρομά, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε χώρα και πυροβολισμός. 

Όπως αναφέρεται σε καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, «Ελλάν Πασσέ», λίγο μετά τις 12:00 της 29ης Ιανουαρίου 2022 τρία περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. καταδίωξαν για περίπου μισή ώρα ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 5 ανήλικοι και ανήλικες Ρομά.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, την απαγόρευση των διακρίσεων, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. Οι κανόνες και οι αρχές που διέπουν την χρήση πυροβόλων όπλων αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ν. 3169/2003.

Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταδίωξη αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ανήλικοι/ες Ρομά και το γεγονός ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά των εν λόγω ανηλίκων δεν μπορεί παρά να δημιουργεί έντονους προβληματισμούς αναφορικά με τη νομιμότητα των ενεργειών της αστυνομίας. 

 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ