ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 18 • 06 • 2022

Καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για υπερβολική αστυνομική βία και ρατσιστική συμπεριφορά κατά των Ρομά από την ΕΛΑΣ

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για υπερβολική αστυνομική βία και ρατσιστική συμπεριφορά κατά των Ρομά από την ΕΛΑΣ
18 • 06 • 2022

Καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για υπερβολική αστυνομική βία και ρατσιστική συμπεριφορά κατά των Ρομά από την ΕΛΑΣ.

Στις 3 Ιουνίου 2022 η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ προέβη σε καταγγελία (1, 2) για υπερβολική αστυνομική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές και εν γένει ρατσιστική συμπεριφορά κατά τη διαδικασία ελέγχων και προσαγωγών Ρομά από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ.

Οι διακρίσεις σε βάρος ατόμων ή πληθυσμιακών ομάδων με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό απαγορεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα, το άρθρο 4 του οποίου κατοχυρώνει την ισότητα όλων των πολιτών (Άρθρο 4 παρ. 1: Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Άρθρο 4 παρ. 2: Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις).

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Οι διακρίσεις σε βάρος ατόμων πληθυσμιακών ομάδων επί τη βάσει οποιουδήποτε προσωπικού χαρακτηριστικού απαγορεύονται από το άρθρο 4 του Συντάγματος.

Ωστόσο, εν προκειμένω η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταγγέλλει ρατσιστική στοχοποίηση και διακρίσεις σε βάρος των Ρομά από τις αστυνομικές Αρχές, σε βαθμό που κατά την ίδια παραβιάζεται «κάθε πλέγμα προστασίας κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και του δικαιώματος όλων των πολιτών στη δίκαιη δίκη», όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ