ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταγγελία για ρατσιστική στοχοποίηση Ρομά από δημοτικό σύμβουλο στη Σαλαμίνα
12 • 04 • 2022

Καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για ρατσιστική ρητορική και στοχοποίηση των Ρομά από δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Σαλαμίνας.

Στις 7 Μαρτίου 2022 η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ προέβη σε επώνυμη καταγγελία για ρατσιστική ρητορική και στοχοποίηση των Ρομά από τον επικεφαλής κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, ο Αθανάσιος Αλαΐσκας, δημοτικός σύμβουλος Σαλαμίνας και πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΑΚΟΙΠΟΠ (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την Άθληση, την Κοινωνική Πολιτική και την Παιδεία στον δήμο Σαλαμίνας) στοχοποίησε τους Ρομά, γράφοντας ένα προσβλητικό σχόλιο σε βάρος τους, σε ανάρτηση του δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου στο Facebook. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανάρτηση, η οποία αφορούσε την απομάκρυνση παλιών καρτοτηλεφώνων από το νησί, ο κ. Αλαΐσκας έγραψε (έχει διατηρηθεί η στίξη του γράφοντος): «Δήμαρχε σε κάποιους αρέσει η ασχήμια γιατί την διώχνεις; Που θα αφοδεύουν τώρα οι Ρομά?».

Οι διακρίσεις σε βάρος ατόμων ή πληθυσμιακών ομάδων με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό απαγορεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα, το άρθρο 4 του οποίου κατοχυρώνει την ισότητα όλων των πολιτών (Άρθρο 4 παρ. 1: Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Άρθρο 4 παρ. 2: Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις).

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Αν και οι διακρίσεις σε βάρος ατόμων πληθυσμιακών ομάδων επί τη βάσει οποιουδήποτε προσωπικού χαρακτηριστικού απαγορεύονται από το άρθρο 4 του Συντάγματος, η παραπάνω καταγγελία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναδεικνύει ένα σοβαρό περιστατικό ρατσιστικής ρητορικής και στοχοποίησης των Ρομά από πρόσωπο που φέρει δημόσιο αξίωμα και θέση επικεφαλής σε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Σαλαμίνας, διάκριση που κατά τη συνομοσπονδία μπορεί να οδηγήσει σε ρητορική μίσους, διακρίσεις ή και βίαιες συμπεριφορές σε βάρος των Ρομά.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ