ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Άσκηση βίας κατά ασθενή που μεταφερόταν στο Δρομοκαΐτειο για ακούσια ψυχιατρική εξέταση
05 • 12 • 2022

 Σύμφωνα με άρθρο του thepressproject και καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αστυνομικοί του Α.Τ. Νίκαιας άσκησαν σωματική και λεκτική βία κατά ασθενή που μετέφεραν στο Δρομοκαΐτειο για ακούσια ψυχιατρική εκτίμηση.

Στις 18-10-2022 δημοσιεύεται άρθρο στο thepressproject.gr με τίτλο «Καταγγελία στο ΤΡΡ: Αστυνομικοί τσάκισαν στο ξύλο ασθενή που μετέφεραν για νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο». Στις 4-11-2022 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος προβαίνει σε καταγγελία για βιαιοπραγία αστυνομικών σε βάρος ψυχιατρικά ασθενών. Και τα δύο ως άνω κείμενα αφορούν (και) την καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας σε βάρος ασθενή, ο οποίος στις 16-10-2022 μεταφερόταν στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο προκειμένου να εξεταστεί ακούσια.  Όπως αναφέρουν ειδικότερα οι καταγγελίες, κατά τη διάρκεια της αναμονής του ασθενούς για την εξέτασή του μάρτυρες είδαν δύο αστυνομικούς «να σαπίζουν κυριολεκτικά στο ξύλο έναν ασθενή», ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες «τον είχαν ρίξει στο πάτωμα, τον κλωτσούσαν και τον έβριζαν χυδαία». 

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ. 5 του ν. 2071/1992 η μεταφορά ασθενή σε δημόσια ψυχιατρική κλινική για εξέταση πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν τον σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενή, σύμφωνα και με τα όσα ορίζει το άρθρο 96Α του ως άνω νόμου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταγγελλόμενη συμπεριφορά αστυνομικών κατά ασθενή τον οποίο συνόδευαν στο Δρομοκαΐτειο προκειμένου να εξεταστεί ψυχιατρικά και ειδικότερα η λεκτική και σωματική βία που φαίνεται να ασκήθηκε κατά αυτού (ακόμα και στην περίπτωση που ο τελευταίος ήταν σε κατάσταση διέγερσης), αποτελούν φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα σε ένα κράτος δικαίου.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ