ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 30 • 11 • 2022

Υπόθεση οικογένειας Ινδαρέ: Οι καταγγελίες για παράνομες ενέργειες αστυνομικών οργάνων και η εξέλιξη της υπόθεσης

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Υπόθεση οικογένειας Ινδαρέ: Οι καταγγελίες για παράνομες ενέργειες αστυνομικών οργάνων και η εξέλιξη της υπόθεσης
30 • 11 • 2022

Το 2019 οικογένεια κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις αδικαιολόγητα άσκησαν λεκτική και σωματική βία εναντίον τους και εν συνεχεία τους συνέλαβαν. Τα όσα καταγγέλθηκαν φαίνεται, ωστόσο, να τίθενται στο αρχείο τόσο σε ποινικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο. Η μόνη ποινική δίκη που διεξήχθη ήταν αυτή με κατηγορούμενους τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν τον Νοέμβριο του 2022.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο Δ. Ινδαρές, η σύζυγος και οι γιοί του κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας, ενώ λάμβανε χώρα αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι μία εκ των οποίων βρισκόταν δίπλα στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3), αστυνομικοί εισήλθαν στην ταράτσα του σπιτιού της οικογένειας  χωρίς την άδεια τους και όταν ο Δ. Ινδαρές τους ρώτησε αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να τους επιτρέπει να βρίσκονται στο σπίτι του, οι αστυνομικοί έριξαν αυτόν και τους γιους του στο έδαφος, τους έβρισαν, τους πατούσαν στην πλάτη και στο κεφάλι μέχρι να τους δέσουν τα χέρια πισθάγκωνα με tie-wrap. Όταν η σύζυγος του Δ. Ινδαρέ, ανέβηκε για να δει τι συμβαίνει, οι αστυνομικοί την απείλησαν ότι θα την πετάξουν κάτω από την σκάλα. Ο Δ. Ινδαρές  και οι γιοι του μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ, όπου όπως αναφέρεται κρατήθηκαν δίχως να τους επιτραπεί για πολύ ώρα να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους. 

Με δήλωσή της η αστυνομία περιέγραψε μία διαφορετική κατάσταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε καμία χρήση βίας κατά την επιχείρηση και ότι πατέρας και γιοι συνελήφθησαν για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και συμμετοχή στην κατάληψη. 

Τα όσα φαίνεται να ειπώθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής δίκης, οι δηλώσεις που είχαν λάβει χώρα τόσο πριν όσο και μετά τη δίκη (βλ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά: i) στο ότι οι κατηγορούμενοι υπήρξαν θύματα μίας τυφλής, ωμής αστυνομικής βίας και ήταν τα εξιλαστήρια θύματα μίας οργανωμένης αλλά μη επιτυχημένης αστυνομικής επιχείρησης, ii) στην ανάδειξη της ροπής της συγκάλυψης και στο μοτίβο της αστυνομικής αυθαιρεσίας και iii) στο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι μία ιστορία μόνο αυθαιρεσίας αστυνομικής, είναι μία ιστορία που στη συνέχεια πολλοί θεσμοί κινητοποιούνται και στήνουν μία σκευωρία) καθώς και η ίδια η εξέλιξη της υπόθεσης δημιουργούν έντονους προβληματισμούς και εγείρουν μία σειρά ερωτημάτων, όπως μεταξύ άλλων: Διερευνώνται ουσιαστικά οι καταγγελίες για φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας; Μήπως αν πέσω και εγώ ο ίδιος θύμα τέτοιων συμπεριφορών και το καταγγείλω, όχι μόνο δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει αλλά αντίθετα θα καταλήξω εγώ κατηγορουμένος;  Ακόμα όμως και η ύπαρξη των εν λόγω ερωτημάτων (τα οποία δυστυχώς δεν ανακύπτουν μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης) αποτελούν ένα ισχυρό πλήγμα για το κράτος δικαίου.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρότι, λοιπόν, η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στη (νόμιμη) άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας  αποτελεί ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Επιπλέον, σε ένα κράτος δικαίου η (έστω και προσωρινή) στέρηση της ελευθερίας ενός προσώπου πρέπει να διέπεται από αυστηρές προϋποθέσεις και εγγυήσεις.  Έχει, ωστόσο, πολλές φορές καταγγελθεί το φαινόμενο οι αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε αδικαιολόγητες και αυθαίρετες προσαγωγές και συλλήψεις. 

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οικογένεια Ινδαρέ κατήγγειλε ότι μέλη της υπήρξαν θύματα αστυνομικής βίας και ότι αυθαίρετα συνελήφθησαν. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έκαναν φαίνεται να τέθηκαν στο αρχείο από τα αρμόδια πειθαρχικά και ποινικά όργανα. Αντιθέτως, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν οι ίδιοι οι καταγγέλοντες, στους οποίους αποδόθηκε η διάπραξη μίας σειράς αδικημάτων. Η αθώωσή τους τον Νοέμβριο του 2022, επαναφέρει στην επιφάνεια προβληματισμούς και ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου. Και τούτο διότι δημιουργείται για μία ακόμη φορά η αμφιβολία του κατά πόσον υποθέσεις και καταγγελίες για φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας διερευνώνται επαρκώς και αποδίδονται οι δέουσες ευθύνες, χωρίς από την άλλη πλευρά οι καταγγέλλοντες να χρειάζεται να φοβούνται ότι οι ίδιοι θα είναι αυτοί που θα βρεθούν τελικά στην θέση του κατηγορουμένου.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ