ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 05 • 03 • 2023

Καταγγελία απρόκλητης επίθεσης της αστυνομίας κατά μελών και στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία απρόκλητης επίθεσης της αστυνομίας κατά μελών και στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
05 • 03 • 2023

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ στελέχη και μέλη του κόμματος δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (βλ. 1, 2, 3) οι αστυνομικές δυνάμεις επέδειξαν ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. 

Η αναφερόμενη σε δημοσιεύματα και σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ απρόκλητη επίθεση αστυνομικών κατά μελών και στελεχών του κόμματος κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο Λευκό Πύργο φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων δράσης της αστυνομίας.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ