ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 29 • 07 • 2022

Υπόθεση Γ. Βαρουφάκη: η αναφορά του περιστατικού λεκτικής βίας εκ μέρους αστυνομικού και η εξέλιξη της ΕΔΕ

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Υπόθεση Γ. Βαρουφάκη: η αναφορά του περιστατικού λεκτικής βίας εκ μέρους αστυνομικού και η εξέλιξη της ΕΔΕ
29 • 07 • 2022

Τον Οκτώβριο του 2020 ο βουλευτής και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κατήγγειλε το ότι δέχθηκε λεκτική βία από αστυνομικό. Για το περιστατικό διενεργήθηκε ΕΔΕ, η οποία ωστόσο τέθηκε στο αρχείο καθώς δεν ήταν δυνατός ο ασφαλής προσδιορισμός της ταυτότητας του συγκεκριμένου αστυνομικού που προέβη στην εν λόγω πράξη.

Με ανάρτησή του στο twitter στις 7-10-2020 ο Γ. Βαρουφάκης, βουλευτής και γραμματέας του πολιτικού κόμματος ΜέΡΑ25, ανέφερε: «Αφού άρχισαν τα δακρυγόνα, περιτρυγισμένος από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνευσουν αποφάνθηκα σε άνδρα των ΜΑΤ: “Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι’. ‘Αντε γ…” μου απαντά. Του είπα ότι είμαι βουλευτής. “Άλλος ένας λόγος να σε γ… αρχ…” μου απαντά.». Το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το Εφετείο Αθηνών, κατόπιν της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής και για τα όσα κατήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης διατάχθηκε η διενέργεια Ε.Δ.Ε. (βλ. περισσότερα σε 1, 2, 3).

Το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας την ως άνω απόφαση ανέφερε μεταξύ άλλων πως: α) το θέμα στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν απλά η «απρεπής συμπεριφορά» του αστυνομικού αλλά η έμμεση πλην σαφής απειλή για βία στους/στις βουλευτές και στον Κοινοβουλευτισμό συνολικά και β) το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν αμφισβητεί μεν το περιστατικό αλλά από την άλλη πλευρά δηλώνει άγνοια σχετικά με το ποιος προέβη σε αυτή την πράξη, μπορεί να οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα «ή δεν μπορούν καν να ελέγξουν την διμοιρία τους ή έχουμε μία ακόμα περίπτωση συγκάλυψης, ενός ακόμα περιστατικού αυθαιρεσίας της ΕΛ.ΑΣ σε πολιτικό αρχηγό και βουλευτή, μάλιστα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντίστοιχες επιθέσεις σε “απλούς” πολίτες».

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, όπως ορίζει και το άρθρο 2 του π.δ. 254/2004 οι αστυνομικοί πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, διαφάνεια, σύνεση, αυτοκυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Όταν καταγγέλλεται η ύπαρξη αντίθετης προς τις ως άνω επιταγές συμπεριφορά αστυνομικού οργάνου, η καταγγελία αυτή πρέπει να διερευνάται  από τα αρμόδια διοικητικά όργανα κατά τρόπο πλήρη, τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό. Όπως αναφέρει γενικά ο Συνήγορος του Πολίτη στο ενημερωτικό του σημείωμα για την Ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2021 «Ο πλημμελής πειθαρχικός έλεγχος δεν εξυπηρετεί την αρχή της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας που επιτάσσει η αστυνομική δράση και ως εκ τούτου δεν εγγυάται την αρχή της διαφάνειας και την υποχρέωση της λογοδοσίας».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Γ. Βαρουφάκης, αρχηγός κόμματος και μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατήγγειλε ότι δέχθηκε λεκτική επίθεση από αστυνομικό, παρότι του είχε γνωστοποιήσει την ιδιότητά του. Για την υπόθεση διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της οποίας ωστόσο, ουδείς αστυνομικός κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος λόγω του ότι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με ασφάλεια η ταυτότητα του συγκεκριμένου αστυνομικού.

Η αρχειοθέτηση της ως άνω (πειθαρχικής) υπόθεσης κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί, ωστόσο, έντονους προβληματισμούς σε ένα κράτος δικαίου, εγείροντας πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν οι καταγγελλόμενες παράνομες ή αυθαίρετες ενέργειες αστυνομικών οργάνων διερευνώνται πράγματι με πλήρη και αποτελεσματικό τρόπο.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ