ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 11 • 07 • 2022

Καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη
11 • 07 • 2022

Σύμφωνα με δημοσιεύματα φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε λεκτική επίθεση από αστυνομικό και συνελήφθη όταν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που συμπεριφέρονταν οι αστυνομικές δυνάμεις σε τρίτα πρόσωπα.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η καταγγελλόμενη συμπεριφορά αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτήτριας που διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο λάμβανε χώρα ο έλεγχος τρίτων προσώπων φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ