ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Αστυνομική βία σε βάρος φοιτητών στο ΑΠΘ
27 • 05 • 2022

Άσκηση βίας κατά φοιτητών στο ΑΠΘ, που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή ενός φοιτητή στο νοσοκομείο, καταγγέλθηκε στις 26 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στο χώρο του ΑΠΘ, σημειώθηκε ένταση καθώς οι δυνάμεις καταστολής απώθησαν βίαια φοιτητές που φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν από την αστυνομία να αποχωρήσει. Οι αστυνομικοί βρίσκονταν εντός του πανεπιστημίου για να διασφαλίσουν τη συνέχιση των εργασιών για την δημιουργία της ενιαίας βιβλιοθήκης στο ισόγειο του Βιολογικού του ΑΠΘ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ