ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 21 • 12 • 2022

Αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Διαφάνειας

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Διαφάνειας
21 • 12 • 2022

Μέλος του προσωπικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας φαίνεται να στερήθηκε αυθαίρετα την ελευθερία της, όταν εξέφρασε ανησυχία για αστυνομική επιχείρηση εξακρίβωσης στοιχείων.

Στο από 21-12-2022 άρθρο της η Διεθνής Διαφάνεια εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες της για την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για έλεγχο ταυτότητας το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2022, μετά από ερωτήσεις που έθεσε σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εξακρίβωσης στοιχείων στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση και η τυχόν αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας των πολιτών, αποτελούν μη σύννομες πρακτικές συνιστώντας ταυτόχρονα ένα φαινόμενο επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. Σημειώνεται πως προσαγωγή πολιτών σε αστυνομικό τμήμα δύναται να λάβει χώρα προς εξακρίβωση της ταυτότητάς τους και συλλογή στοιχείων προς διερεύνηση τυχόν τελεσθέντος ή αποτροπή προπαρασκευαζοµένου εγκλήµατος (βλ. μεταξύ άλλων άρθρο 74 παρ. 15 περ. θ’ και εγκύκλιο Αρχηγείου της Αστυνομίας με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας»).

Όπως αναφέρεται, ωστόσο, σε άρθρο της Διεθνούς Διαφάνειας, μέλος του προσωπικού της στερήθηκε αυθαίρετα την ελευθερία της όταν εξέφρασε ανησυχία για αστυνομική επιχείρηση εξακρίβωσης στοιχείων.  

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ