ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 18 • 09 • 2022

Ρίψη χημικών σημειώθηκε στη συναυλία διαμαρτυρίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ

The Manifold
Ρίψη χημικών σημειώθηκε στη συναυλία διαμαρτυρίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ
18 • 09 • 2022

Άσκηση βίας κατά πολιτών στο ΑΠΘ, που είχε ως αποτέλεσμα τη ρίψη χημικών και τον εγκλωβισμό μεγάλου μέρους του κοινού, καταγγέλθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες και οπτικοακουαστικό υλικό, δυνάμεις των ΜΑΤ εκτόξευσαν χημικά εναντίον του κοινού που παρακολουθούσε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί και να αποφύγει τα χημικά, μεγάλο μέρος του κοινού – το οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσε περίπου 5.000 άτομα – κατευθύνθηκε προς την Εγνατία οδό, όπου πραγματοποίησε αυθόρμητη διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας και της αστυνομικής καταστολής στα πανεπιστήμια. Ακολούθησε εκ νέου επίθεση της αστυνομίας με χημικά και χρήση της «αύρας».

Δείτε ενδεικτικά για τα ανωτέρω ζητήματα:1, 2, 3.

Η δημοσιογραφική ομάδα “The Manifold” συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει και αποθαρρύνει τις αυθαίρετες προσαγωγές που συμβαίνουν άνευ εξατομικευμένης υπόνοιας διάπραξης αδικήματος, ενώ υπάρχει σειρά καταγγελιών από συνηγόρους ότι η αστυνομία συχνά ενοχοποιεί συλληφθέντες με ανυπόστατα αδικήματα, με αποτέλεσμα να ασκούνται αυθαίρετες διώξεις, προκειμένου να συγκαλύψει παράνομη βία από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ