ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 15 • 06 • 2022

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
15 • 06 • 2022

Την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών κατά στελεχών του κόμματος κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την από 15 Ιουνίου 2022 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ («Για το πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη»): «Σήμερα 15 Ιουνίου 2022 ήταν προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ, που διώκονται για την κινητοποίηση στις 6 Απρίλη 2022 ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. 

Η αναφερόμενη σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ απρόκλητη επίθεση αστυνομικών κατά στελεχών του κόμματος στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων δράσης της αστυνομίας.  

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ