ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 04 • 12 • 2022

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα «Προσφυγικά» και οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα «Προσφυγικά» και οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας
04 • 12 • 2022

Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στα «Προσφυγικά» οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε αδικαιολόγητες προσαγωγές/συλλήψεις και επέδειξαν βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά τόσο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όσο και κατόπιν της μεταγωγής των συλληφθέντων στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στις 22 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στα «Προσφυγικά» επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Περιστατικά αστυνομικής βίας καταγγέλθηκε ότι έλαβαν χώρα και κατά το χρόνο που οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου 6 συνηγόρων υπεράσπισης για τις συλλήψεις στα προσφυγικά «Την Τρίτη 22/11 πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην γειτονιά των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κακοποιώντας και συλλαμβάνοντας αναίτια 78 ανθρώπους. Κάτοικοι, αλληλέγγυοι, ανήλικα παιδιά, μητέρα μαζί με ανήλικο τέκνο, μητέρα χωρίς τα παιδιά της, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, μία έγκυος, ένας δικηγόρος, ένας φωτορεπόρτερ ήταν μεταξύ αυτών που υπέστησαν όργιο καταστολής και κακομεταχείρισης για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ πολλοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω των χτυπημάτων. Μετά από μια νύχτα κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες και αφού οι περισσότεροι κοιμήθηκαν στο πάτωμα της ΓΑΔΑ, οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες έπρεπε να οδηγηθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων…Κατά την μεταγωγή των κατηγορουμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν λυσσαλέα στον αλληλέγγυο κόσμο, τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι τον συνάδελφο που λίγο πριν είχε αφεθεί ελεύθερος και κυνηγώντας τους υπόλοιπους έξω από τα δικαστήρια βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους που έτρεχαν να σωθούν. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις ακόμα και μέσα στο κτίριο του αυτοφώρου, όπου χτυπήθηκαν κατηγορούμενοι, δικηγόροι και κοινό και αφαιρέθηκαν διά της βίας κινητά τηλέφωνα για να μην καταγραφούν οι σκηνές. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, η έδρα επέδειξε πλήρη αδιαφορία ή ενδεχομένως αδυναμία να κάνει το παραμικρό για να ηρεμήσει η κατάσταση η οποία είχε εκτραχυνθεί με αποκλειστική ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων…».

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσιεύματα και καταγγελίες οι αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στα «Προσφυγικά» προέβησαν σε αδικαιολόγητες προσαγωγές/συλλήψεις και επέδειξαν βίαιη/κακοποιητική συμπεριφορά. Αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν δε, και για τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν της μεταγωγής των συλληφθέντων στην Ευελπίδων.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ