ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Σύλληψη αστυνομικού για παράνομη χρήση οπλισμού στη Ροδόπη
07 • 05 • 2023

Αστυνομικός του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στη Ροδόπη έκανε χρήση του οπλισμού του πέρα από τα όρια που θέτει ο νόμος, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ατόμου στο κεφάλι. Ο αστυνομικός συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του. Για «φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας», μιλά η ΕλΕΔΑ σε ανακοίνωσή της.

Στις 3 Μαΐου 2023, αστυνομικός προχώρησε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε χρήση του ατομικού οπλισμού του χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ατόμου στο κεφάλι. Ο αστυνομικός που φέρεται να έκανε παράνομη χρήση του όπλου του συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), το βράδυ της 3ης Μαΐου 2023 αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στη Ροδόπη προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο σε όχημα ως ύποπτο για μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Ωστόσο, κατά τα λεγόμενα της ΕΛΑΣ, «ο οδηγός διακινητής αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ ακολούθως ακινητοποίησε το όχημα σε ποιμνιοστάσιο της περιοχής και τράπηκε πεζός σε φυγή με άλλους επτά μη νόμιμους μετανάστες». 

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν τα εν λόγω άτομα, ένας από αυτούς πυροβόλησε στο κεφάλι τον οδηγό του οχήματος, με συνέπεια αυτός να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, καθώς και ο αστυνομικός που φέρεται να έκανε παράνομη χρήση του ατομικού του οπλισμού, συνελήφθησαν. Σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. 

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3169/2003 (ΦΕΚ Α’ 189/24.7.2003), «ο αστυνομικός επιτρέπεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να προτάσσει το πυροβόλο όπλο, εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου» (παρ. 1) ή «εφόσον αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση του καθήκοντός του και συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις» (παρ. 2):

  • Έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα, εκτός αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα ή πρόσφορα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ηπιότερα μέσα είναι ιδίως παραινέσεις, προτροπές, χρήση εμποδίων, σωματικής βίας, αστυνομικής ράβδου, επιτρεπτών χημικών ουσιών ή άλλων ειδικών μέσων, προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου και απειλή με πυροβόλο όπλο.
  • Έχει δηλώσει την ιδιότητά του και έχει απευθύνει σαφή και κατανοητή προειδοποίηση για την επικείμενη χρήση πυροβόλου όπλου, παρέχοντας επαρκή χρόνο ανταπόκρισης, εκτός αν αυτό είναι μάταιο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ή επιτείνει τον κίνδυνο θανάτου ή σωματικής βλάβης.
  • Η χρήση πυροβόλου όπλου δεν συνιστά υπερβολικό μέτρο σε σχέση με το είδος της απειλούμενης βλάβης και την επικινδυνότητα της απειλής.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο (παρ. 3), «όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, επιβάλλεται η ηπιότερη χρήση του πυροβόλου όπλου, εκτός αν αυτό είναι μάταιο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ή επιτείνει τον κίνδυνο θανάτου ή σωματικής βλάβης. Ως ηπιότερη χρήση πυροβόλου όπλου νοείται η κατά το εδάφιο δ του άρθρου 1 κλιμάκωση της χρήσης του με τη μικρότερη δυνατή και αναγκαία προσβολή».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αστυνομικός φαίνεται πως έκανε χρήση του οπλισμού του χωρίς να συντρέχουν οι παραπάνω νόμιμες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα αφενός τον τραυματισμό του διωκόμενου, αφετέρου τη σύλληψή του. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, η χρήση οπλισμού και η άσκηση βίας από τις αστυνομικές και κατασταλτικές Αρχές θα πρέπει να γίνονται με βάση ένα σαφές και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα σέβεται τις αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας και της αναλογικότητας. Ωστόσο, παρά τους κανόνες που θέτει το άρθρο 3 του ν. 3169/2003, ο αστυνομικός στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρεται πως έκανε παράνομη χρήση του οπλισμού του κατά παράβαση του Κράτους Δικαίου, κάτι που οδήγησε σε τραυματισμό ατόμου.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ