ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελλόμενο περιστατικό ξυλοδαρμού και βασανισμού κρατουμένου από αστυνομικούς
12 • 03 • 2023

Δημοσιεύματα και καταγγελίες φέρνουν στη δημοσιότητα περιστατικό ξυλοδαρμού και βασανισμού κρατουμένου από δυνάμεις της αστυνομίας. Όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το περιστατικό αυτό συνελήφθησαν 4 αστυνομικοί,  κατηγορούμενοι για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Κατά τα αναφερόμενα σε μία σειρά από δημοσιεύματα και καταγγελίες αστυνομικές δυνάμεις βασάνισαν και ξυλοκόπησαν 33χρονο κρατούμενο τον Μάρτιο του 2023 (βλ. περισσότερα για το περιστατικό σε 1, 2, 3, 4, 5).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει  ο ίδιος μιλώντας στο documentonews.gr: «…Μπήκαν στα κρατητήρια ξαφνικά αστυνομικοί και ξεκίνησαν να με χτυπάνε, για να με πάρουν μεταγωγή. Εγώ τους έλεγα να περιμένουμε τη μάνα μου που θα μου έφερνε καθαρά ρούχα και μετά ας με πήγαιναν όπου ήθελαν. Με τράβηξαν από τα κρατητήρια μέχρι έξω – υπάρχουν κάμερες σίγουρα περιμετρικά και φαίνεται τι έγινε – με πέταξαν στο περιπολικό για να με πάνε στη Θεσσαλονίκη για να γίνει μεταγωγή στην Αθήνα… Με το που ανέβηκα στην κλούβα, μου φόρεσαν χειροπέδες πισθάγκωνα υπερβολικά σφιγμένες, μπήκε η χειροπέδα μέσα στο κρέας, σκίστηκε το δέρμα μου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με το από 12-3-2023 δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: « Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου χθες, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, τέσσερις αστυνομικοί, κατηγορούμενοι για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αστυνομικοί (Αξιωματικός, Αστυφύλακες και Ειδικός Φρουρός) έχοντας την ευθύνη φύλαξης και μεταγωγής κρατουμένων σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, προέβησαν σε πράξεις ξυλοδαρμού και βασανισμού σε βάρος αλλοδαπού κρατούμενου. Κατασχέθηκε ρουχισμός που φορούσε ο κρατούμενος, ενώ επιπλέον εξετάσθηκε από Ιατροδικαστή. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή». 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα του Κράτους Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004. 

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. 

Σημειώνεται τέλος, πως κατά τη διάρκεια της κράτησής τους τα άτομα πρέπει να απολαμβάνουν του σεβασμού της προσωπικότητάς τους ενώ απαγορεύεται ρητά η απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση τους. Σύμφωνα δε, με τη νομολογία του ΕΔΔΑ τυχόν τραυματισμός ή σωματική βλάβη προσώπου που βρίσκεται  υπό τον έλεγχο του κράτους ή υπό κράτηση αποτελεί σοβαρό τεκμήριο κακομεταχείρισης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. 

Το αναφερόμενο σε καταγγελίες και δημοσιεύματα περιστατικό ξυλοδαρμού και βασανισμού κρατουμένου (και) κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του από αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται να μην συμβαδίζει με τις επιταγές ενός κράτος δικαίου. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ