ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία για βασανισμό μετανάστη σε ΑΤ
27 • 11 • 2022

Κατά τα αναφερόμενα σε δημοσίευση της «Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης του Λόφου του Στρέφη» μετανάστης έπεσε επανειλημμένα θύμα αστυνομικής βίας εντός λίγων ημερών.

Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε η «Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη» τον Νοέμβριο του 2022 (βλ. 1, 2) ο Α., μετανάστης από την Τυνησία, έπεσε θύμα αστυνομικής βίας περισσότερες από μία φορές σε διάστημα λίγων ημερών.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Σημειώνεται επίσης πως κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την αστυνομία τα άτομα πρέπει να απολαμβάνουν του σεβασμού της προσωπικότητάς τους, ενώ απαγορεύεται ρητά η απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση τους.

Τα όσα, ωστόσο, αναφέρονται στην καταγγελία της «Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης του Λόφου του Στρέφη» (όπως μεταξύ άλλων  η αναφορά περί κράτησης ατόμου σε κελί για πολλές ώρες γυμνό) δεν συμβαδίζουν με τις ως άνω επιταγές του κράτους δικαίου.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ