ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 17 • 03 • 2023

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας στα δικαστήρια του Βόλου

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας στα δικαστήρια του Βόλου
17 • 03 • 2023

Δημοσιεύματα και καταγγελίες κάνουν λόγο για χρήση χημικών και βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί δίκη κατά αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό του Β. Μάγγου.

Στις 15-3-2023 επρόκειτο να εκδικασθεί στα δικαστήρια του Βόλου ποινική δίκη κατά των 3 αστυνομικών που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου τον Ιούνιο του 2020 (βλ. περισσότερα για την υπόθεση του Β. Μάγγου εδώ).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από το π.δ. 141/1991 και το π.δ. 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει  τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία.

Η αναφερόμενη σε δημοσιεύματα και καταγγελίες συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων στις 15-3-2023 στα δικαστήρια του Βόλου (αποκλεισμός της εισόδου στα δικαστήρια, χρήση χημικών και βίας) φαίνεται, ωστόσο, να εκφεύγει των νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ