ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Κατερίνα Ταβλαδωράκη
Καταγγελλόμενο περιστατικό αστυνομικής βίας κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Φακή
12 • 09 • 2023

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Φακής κατήγγειλε ότι κατά την κάλυψη πορείας στη Λάρισα αστυνομικός τον χτύπησε με γκλοπ, παρά το ότι του είχε δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα. Την αποδοκιμασία της για το περιστατικό εξέφρασε και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης. 

Στις 12-9-2023 ο δημοσιογράφος Γιώργος Φακής, ο οποίος κάλυπτε πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα, κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση με γκλοπ από αστυνομικό, περιστατικό το οποίο φαίνεται να έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, την απαγόρευση των διακρίσεων, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από τα π.δ. 538/1989, 141/1991 και 254/2004.

Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι και η όποια άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. Τέλος, η χρήση βίαιων μέσων απώθησης εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί βαρύτατη υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου, τον οποίο οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται αντιθέτως να διευκολύνουν στην άσκηση του λειτουργήματός του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δημοσιογράφος Γιώργος Φακής φαίνεται να δέχεται  επίθεση από την ΕΛΑΣ κατά την κάλυψη πορείας στη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα.

Κατερίνα Ταβλαδωράκη
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ