ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Αντίδραση της ΕΣΗΕΜ-Θ για παρεμπόδιση δημοσιογράφων στη Μαλαματίνα
05 • 09 • 2022

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης καταγγέλλει ότι οι αστυνομικές Αρχές παρεμπόδισαν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την απεργία στη Μαλαματίνα, τραυματίζοντας μάλιστα και ένα μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Στις 31 Αυγούστου 2022 η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας «περιορισμούς» και «εχθρική συμπεριφορά» εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών σε βάρος των δημοσιογράφων που κάλυπταν τις κινητοποιήσεις των απεργών στο εργοστάσιο της εταιρείας Μαλαματίνα, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

«Συνάδελφοι που κάλυπταν από το πρωί τα βίαια επεισόδια που εξελίσσονταν μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και απεργών καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί τους εμπόδιζαν συστηματικά να έχουν πρόσβαση στο πεδίο όπου εξελίσσονταν οι συγκρούσεις, ενώ άνδρες της Ασφάλειας κατέγραψαν σε βίντεο δημοσιογράφους που ήταν επιτόπου για ρεπορτάζ», αναφέρει η δημοσιογραφική ένωση στην τοποθέτησή της.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜ-Θ, η καταστολή και η χρήση χημικών από τις αστυνομικές Αρχές είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν τραυματισμοί σε απεργούς και συγκεντρωμένους στον χώρο του εργοστασίου. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και το μέλος της ένωσης Παναγιώτης Χαραλαμπίδης.

«Η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει για μιαν ακόμη φορά ότι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διευκολύνει τους δημοσιογράφους στο έργο τους και να τους προστατεύει στην άσκηση των καθηκόντων τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα ελεύθερα και χωρίς κρατικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει ότι οι αστυνομικές Αρχές στην προκειμένη περίπτωση παρεμπόδισαν τους δημοσιογράφους κατά την κάλυψη της απεργίας στη Μαλαματίνα, παρά το εύλογο ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωσή του επί του ζητήματος.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ